Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Cestující v brněnské MHD čekají menší pozitivní změny

Cestující, kteří využívají brněnskou MHD, se dočkají od neděle menších, ale pouze pozitivních změn. U některých linek dopravní podnik přidá spoje, prodlouží trasu nebo zvětší kapacitu některých spojů.

Po mnoha letech město také zrenovovalo podzemní zdevastovanou zastávku Jírova v Líšni, řekl dnes na tiskové konferenci generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Na nejvytíženější tramvajové lince 1 budou od neděle jezdit na každém druhém spoji velkokapacitní soupravy, tedy kloubová a krátká tramvaj Vario. 

"Zatímco kapacita standardní soupravy dvou vozů T3 je 220 míst, do této soupravy se vejde 280 lidí," řekl vedoucí dopravního odboru Jan Seitl. Druhou výhodou je to, že každý druhý spoj tak bude nízkopodlažní. Dosud tyto soupravy zajišťovaly zhruba třetinu spojů.

Podnik také posílí spoje na Černovickou terasu a do Technologického parku, kde přibývá zaměstnanců firem. "Do Technologického parku prodloužíme linku 65 z Medlánek, díky čemuž vznikne propojení Medlánek a Řečkovic s Královým Polem a také nový přestup na linku 12 do centra," uvedl Seitl.

Linky 3 a x3 budou jezdit až do Bystrce až do 20:00, nyní končily v Komíně už od 18:00. Podobně se prodlouží spoje linky 5 až k Ústřednímu hřbitovu. Linka 53 bude jezdit prodloužená do Štefánikovy čtvrti déle dopoledne a večer. Končí také provoz linky 80, kterou však nahradí v její trase z náměstí Míru na Klusáčkovu závlek linky 81 v obvyklých intervalech.

Dopravní podnik sáhl k mírnému navýšení spojů i přesto, že už čtyři roky dostává od města stejné peníze, 1,7 miliardy korun. Uspoří díky ukončení linky 61 u nemocnice a hlavně zruší zbytečné manipulační jízdy tramvají na lince 8, což souvisí s rekonstrukcí zastávky Jírova. Celou podzemní stanici totiž půjde uzavřít, čtyři soupravy budou tedy nocovat v Líšni. Zmizí tak dlouhá jízda bez cestujících večer do vozovny a ráno z vozovny. "Bude zde zaměstnanec, který bude mít na starosti ostrahu stanice včetně uklizení tramvají," doplnil Seitl. Postupně také začnou mizet výtvory sprejerů.

Dopravní podnik spustí od příštího roku v 16 autobusech také další možnost nákupu jízdenky. Bude v nich zařízení, které přijme bezkontaktní platební kartu. Na nádraží a na Malinovského náměstí už navíc několik týdnů fungují automaty, které také přijímají platbu kartou. Postupně také vylaďují fungování 50 informačních panelů na zastávkách, které jsou dosud ve zkušebním provozu.

Zdroj: ČTK

Štítky dopravní společnost, Technologický park a.s., Líšeň, Medlánky, Černovická terasa, Řečkovice, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestující v brněnské MHD čekají menší pozitivní změny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.