Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno jako první umístí do MHD kamery se záznamem

Jako první v České republice může Dopravní podnik města Brna po dobu dvou pracovních dnů uchovávat záznam z kamerového systému tramvají. Novinku zavádí v devětadvaceti vozech typu T13 díky povolení od Úřadu na ochranu osobních údajů.

Vedení dopravního podniku si od nahrávání cestujících slibuje snížení počtu vandalismů. „Záznam z kamer nám usnadní identifikaci pachatelů trestných činů. Ať už jde o poškozování našeho majetku nebo o poškozování majetku či zdraví našich cestujících,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Tento krok je součástí kampaně NO TAG!, kterou spustil dopravní podnik koncem srpna. „Jedná se o dlouhodobý projekt zaměřený na boj s lidmi, kteří škrábou nebo leptají skla dopravních prostředků. Odstranění následků vandalismu totiž stojí dopravní podnik každoročně kolem pěti milionů korun,“ podotkla mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Hailichová.

Zvýšenou pozornost lidí k vozidlům dopravního podniku registrují i brněnští strážníci. „Například devětadvacátého září dopadla hlídka v Joštově ulici jednadvacetiletého muže podezřelého z vykopnutí dveří autobusu. Strážníci zjistili, že ve vozidle někdo vykopl skleněnou výplň dveří. Mladík však odmítal, že by měl s rozbitím dveří cokoliv společného, proto hlídka oslovila svědky a případ předala k prošetření u přestupkové komise,“ informoval mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. V tomto případě by přítomnost kamer pomohla pachatele jednoznačně určit. „V některých situacích může záznam posloužit jako důležitý důkaz. Navíc samotné nahrávání často potenciální pachatele od jejich jednání často odradí. Kamery tak můžeme vnímat nejen jako nástroj k zajištění důkazů, ale i jako prevenci,“ doplnil Ghanem.

Pozitivně vnímají monitorování tramvají i brněnští cestující. „Je to dobře. Snad to pomůže nejen snížit vandalismus, ale i neobjasněné krádeže v tramvajích,“ myslí si Lucie Křížová. Nevadí jim ani možný zásah do soukromí. „Jedná se o veřejnou dopravu, nemyslím si, že by to někomu mohlo překážet. Maximálně vandalům,“ řekla Kristýna Hloušková. Souhlasí s ní i Michal Reich. „Určitě se najdou lidé, kterým to vadí z principu, protože to je určitý zásah do soukromí. Na druhou stranu by si měli uvědomit, že hromadná doprava je veřejná služba, takže nevidím důvod, proč by se měl na veřejnosti někdo chovat tak, že by ho poškodilo, kdyby se to dostalo do hledáčku kamer v tramvajích,“ míní Reich.

Autoři

Štítky doprava, MHD, Brno, kamery, Dopravní podnik města Brna, videokamera, Úřad pro ochranu osobních údajů, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno jako první umístí do MHD kamery se záznamem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.