Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno dá pět milionů na nasvětlení přechodů, chce zabránit nehodám

Brno vyčlenilo pět milionů korun na nasvícení 25 přechodů pro chodce zejména v blízkosti základních a mateřských škol. Podle primátorova náměstka Roberta Kotziana (ODS) se tím zvýší bezpečnost. Ročně se v Brně stane přes 200 nehod, jejichž účastníky jsou chodci, sdělila dnes brněnská policejní mluvčí Andrea Straková.

Magistrát ve spolupráci s městskými částmi a společností Technické sítě Brno vybralo 25 nejnebezpečnějších přechodů, které nechá nasvítit. "Budou to přechody hlavně u škol a školek. Rodiče to jistě ocení zejména v zimních měsících, kdy jejich děti docházejí do školy za tmy a mohou z družiny za tmy odcházet," řekl Kotzian. Podle něj město dosud osvětlovalo přechody individuálně, vyčlenění pěti milionů je však první velkou akcí, která se dotkne přechodů hromadně.

Nasvícení se dočkají například přechody v Traubově, Benešově, Labské, Sokolově, Obřanské, Okružní, Jabloňové nebo Rybnické ulici.

Policisté v Brně ročně řeší přes 200 nehod, jejichž účastníky jsou pěší. "V roce 2013 jsme řešili přes 210 nehod s chodci stejně jako o rok dříve," uvedla Straková. Kromě toho se dalších zhruba 150 nehod s účastí lidí stane poblíž přechodů. "I když chodci mají přednost, lidé by si měli dávat před vstupem do vozovky pozor a rozhlížet se. Stejně tak by řidiči měli očekávat, že jim kdokoliv může vběhnout do cesty," upozornila Straková. Zvýšená pozornost je potřeba hlavně večer a v zimních měsících, kdy se brzy stmívá. "Je potřeba nosit reflexní prvky a být co nejvíce obezřetný," dodala.

Zdroj ČTK

Štítky přechod pro chodce, Brno, osvětlení, investice, bezpečnost, doprava, havárie, Robert Kotzian, ODS, Technické sítě Brno, akciová společnost, Benešov, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno dá pět milionů na nasvětlení přechodů, chce zabránit nehodám  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.