Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brněnský okruh v oblasti Tomkova náměstí získal kladné stanovisko EIA. Stavět se začne za rok

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo kladné stanovisko EIA pro stavbu části velkého městského okruhu v Brně od Tomkova náměstí po Rokytovu ulici, kde má v budoucnu pokračovat tunelem pod sídlištěm Vinohrady. Vyplývá to z dokumentu na Informačním portálu EIA. Město začalo s demolicemi v plánované trase již v roce 2016 a loni zahájilo přípravné práce na překládání inženýrských sítí. Samotná stavba by mohla začít v příštím roce a měla by trvat necelé tři roky. EIA je zkratka pro vyhodnocení vlivu stavby na životní prostředí.

Plánovaná stavba dlouhá 1,3 kilometru za čtyři miliardy korun odvede velkou část aut ze Svatoplukovy ulice a z křižovatky s Rokytovou ulicí. Nová čtyřpruhová silnice překoná mimoúrovňovým křížením Tomkovo náměstí a poté bude z Provazníkovy ulice stoupat estakádou přes železniční trať, bývalá židenická kasárna a Kulkovu ulici. Než bude fungovat tunel pod sídlištěm, pojedou auta dále po Rokytově a Žarošické na Vinohrady a do Líšně.

Kvůli stavbě této části městského okruhu se musela demolovat nejen kasárna, ale i některé domy z původní zástavby v Karlově ulici, na Tomkově náměstí a také tělocvična v Husovicích.

Po letech stagnace by se tak měl městský okruh dočkat dalšího pokračování. Poslední otevřenou částí byly Královopolské tunely v roce 2012. Letos má po letech odkladů začít stavba Žabovřeské a ŘSD také před několika týdny požádalo o vydání stanoviska EIA pro celou východní část okruhu od tunelu pod sídlištěm Vinohrady směrem na jih až k dálnici D1, která by mohla být podle současných předpokladů hotova v roce 2030.

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky velký městský okruh, Tomkovo náměstí, EIA, tunel, sídliště, Ředitelství silnic a dálnic, Brno-Vinohrady, Brno, Silnice I/42, Líšeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský okruh v oblasti Tomkova náměstí získal kladné stanovisko EIA. Stavět se začne za rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.