Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nové letecké linky z Brna začnou létat v dubnu

Nové letecké spojení Brna a pěti evropských měst, které bude zajišťovat rumunský dopravce Blue Air, se zpozdí o několik týdnů. Původně se počítalo s tím, že letadla vzlétnou již koncem března s platností letního letového řádu, nyní se předpokládá, že to bude až v dubnu. Jihomoravský kraj společně s dopravcem založil společnost Blue Air Moravia Transportation.

Důvodem zdržení, na které upozornil server Zdopravy.cz, je pomalejší jednání s Rumuny. „Celá firma se kolem přelomu roku soustředila na dotažení nákupu 17 nových letadel a teprve poté se zase rozběhla jednání. Nyní se předpokládá, že skončí tak, že se do půlky února podepíše smlouva a pak bude možné začít prodávat letenky," uvedl náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD).

Kraj bude mít v nové firmě podíl 35 procent, část bude mít Brno, většinu však bude vlastnit rumunský dopravce. Kraj chce letos na podporu leteckých linek dát 60 milionů korun. Lidé se díky nim dostanou z Brna třikrát týdně do Milána a Bruselu, zbylé linky poletí dvakrát týdně do Říma, Barcelony a Lvova.

Plán kalkuluje s tím, že linky přepraví ročně kolem 130.000 cestujících, v letadle má být přes 120 míst. Nyní létají z Brna jen dvě pravidelné linky, a to do Londýna a do Mnichova. Loni letiště zastavilo propad v počtu odbavených cestujících, letištěm jich prošlo zhruba 460.000, což je nejvíce z českých regionálních letišť. Brněnské letiště využívají z více než poloviny cestující charterových letů během letních dovolených. Loni skončily pravidelné linky na londýnské letiště Luton a do Eindhovenu, v minulých letech také přestala létat letadla do Moskvy.

Kraj i město si od většího počtu linek slibují větší atraktivitu regionu pro zahraniční investory i turisty.

Foto Blue Air | Zdroj ČTK

Štítky Brno, Blue Air, letiště, Jihomoravský kraj, Roman Hanák, ČSSD, Letiště Brno-Tuřany, Londýn, Řím, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové letecké linky z Brna začnou létat v dubnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.