Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno pořídí první parkovací automaty na bankovky a platbu kartou

Brno do května pořídí za dva miliony korun prvních 14 parkovacích automatů na bankovky a pro platbu kartou, které zatím ve městě nejsou. Schválili to zastupitelé. Město nejdřív automaty umístí v centru, kde vznikl kvůli zdražení parkování ze 30 na 60 korun za hodinu problém při placení mincemi. Postupně chce koupit více automatů na další místa centra i do celého města. Nakonec by automatů mohlo být skoro až 800 za více než 100 milionů, přesný počet i částku ukáže výběrové řízení.

Brno v prosinci zdražilo na dvojnásobek parkování v historickém centru vymezeném ulicemi Koliště, Husova a Nádražní. Učinilo tak kvůli tomu, že chce z ulic dostat auta do parkovacích domů, aby v ulicích mohli parkovat rezidenti, tedy lidé, kteří v místě bydlí. Město chce v létě zavést rezidentní parkování pro historické centrum, později na další desítky míst, kde jsou problémy s parkováním. Na zbytku míst bude parkování zdarma jako dosud.

V Brně jsou parkovací automaty pouze na mince a město chtělo pořídit přístroje na bankovky a pro platbu kartou až s testováním rezidentního parkování. „Čím dříve ale tyto automaty vyměníme za ty, které berou bankovky a karty, tím lépe," uvedl primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Přihlédl tak k tomu, že se cena parkování zdvojnásobila a za hodinu se platí 60 korun. Náklady na jeden automat jsou zatím podle Hollana 150.000 korun. „Pokud vysoutěžíme nižší cenu, pořídíme více automatů. Osadíme je do nejužšího středu města," řekl.

V budoucnu se počítá s pořízením 170 dalších automatů pro městské části Brno-střed a Královo Pole. Dalších 600 automatů by mělo připadnout na další městské části, kterých má Brno 29. Podle Hollana se ale může cena i počet automatů měnit. V Brně se mluví o rezidentním parkování několik let. Projekt má usnadnit parkování lidem v místě bydliště.
   

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky Parkovací automat, platební karty, Brno, centrum, parkování, platba, Matěj Hollan, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno pořídí první parkovací automaty na bankovky a platbu kartou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.