Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Konec nepříjemného skřípání. V Brně bude nově jezdit přes šedesát samomazacích šalin

Brněnský dopravní podnik udělal další krok ke snížení nepříjemného zvuku "skřípání" při jízdě šalin. Po několikaměsíčním zkušebním provozu je nově více než šest desítek brněnských šalin vybaveno systémem mazání okolků, tedy části tramvajového kola, která je ve žlábku kolejnice. Díky tomu po Brně jezdí méně skřípající šaliny.

Za normálních okolností se okolek koleje nemá dotýkat, při jízdě v oblouku však vzniká kontakt, který je akusticky nepříjemný, a navíc dochází k opotřebení okolku i boční hrany kolejnice. Vybrané šaliny jsou proto vybaveny systémem mazání okolků, který má zlepšit technické parametry provozu šalin a eliminovat některé negativní vlivy z  provozu.  

„Systém funguje tak, že řídicí a informační systém ve vozidle na základě definované polohy GPS zadá v předem stanoveném bodě tramvaji pokyn k nanesení speciálního ekologického maziva na okolky. Tato mazací místa jsou definována pracovníky DPMB v databázi palubního počítače a jsou situována především před vjezdy do oblouků, kde má namazání největší efekt,“ vysvětlil vedoucí technického odboru DPMB Zdeněk Jarolín.

DPMB se snaží dlouhodobě snižovat hluk způsobený provozem vozů MHD. „Každý rok pravidelně brousíme desítky kilometrů kolejnic a modernizujeme tramvajové tratě za pomoci antivibračních a protihlukových prvků. Cílem těchto prací je snížení hluku a zároveň zvýšení komfortu pro cestující, “ sdělil generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Mazacím zařízením jsou vybaveny všechny šaliny s neotočnými podvozky, u kterých má mazání okolků největší efekt. Jedná se o typ Škoda 13T a LTM (Anitra). Dohromady to je 66 vozů.

Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda | Zdroj DPMB

Štítky Brno, Dopravní podnik města Brna, kolejnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec nepříjemného skřípání. V Brně bude nově jezdit přes šedesát samomazacích šalin  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.