Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na silnicích jižní Moravy byla vyhlášena kalamita. Dálnici D1 blokuje série nehod

Dálnice D1 v okolí Brna ve směru na Prahu byla dnes kvůli sérii nehod neprůjezdná. Na Vysočině došlo k hromadné srážce zhruba třiceti aut a kamionů, deset lidí se zranilo. D2 ve směru na Bratislavu blokoval vzpříčený kamion. Na jižní Moravě od dnešního rána sněžilo, počet nehod od rána do 14:00 přesáhl stovku. Krajský koordinátor dopravy KORDIS JMK ohlásil kalamitní stav.

Dálnici D1 zablokovaly nehody na 173. kilometru a také na 207. kilometru, policie odklání provoz nejbližšími sjezdy. Na 173. kilometru se spíše lehce zranili dva lidé.

„Jeden ze zraněných na 207. kilometru utrpěl vážné poranění hrudníku a dolní končetiny, přivolaný lékař mu poskytl kompletní přednemocniční péči včetně zajištění dýchacích cest a napojení na řízenou plicní ventilaci a posádka jej transportovala na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Bohunicích. Další dva zranění byli převezeni s lehkými poraněními na chirurgii Nemocnice Vyškov," uvedla mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková.

Nehody se staly krátce po poledni. Policie dopravu odklání přes exit 178 u Ostrovačic a exit 210 u Holubic. Podle hasičů se záchranné složky k nehodám těžko dostávají. „Řidiči jsou neukáznění a nevytvářejí pro nás uličku, kterou bychom mohli projet," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Záchranka se ke zraněným u nehod na D1 vůbec nemohla dostat, nakonec přijela z protisměru a přenesla zraněné přes středová svodidla.

Na několika místech zůstaly po nehodách skupiny odstavených nákladních i osobních aut. Tvoří se kolony. U Rousínova se situace podle Jednotného systému dopravních informací blíží kolapsu.

Hromadná srážka více deseti kamionů a několika aut na Vysočině

Další problematická místa na D1 jsou na Vysočině, kde dálnici po poledni v obou směrech po poledni zablokovaly nehody na 99. kilometru. Ve směru na Prahu havarovalo podle prvních informací policie asi deset nákladních vozidel a dvě osobní auta. Nejméně jeden člověk byl zraněn. Směrem na Brno má policie hlášenou nehodu kamionu a autobusu na 100. kilometru, při této události nejsou zranění hlášeni.

AKTUALIZACE: Na 99. kilometru D1 směrem na Prahu havarovalo dohromady přes 30 aut. Deset lidí se zranilo, většina naštěstí převážně lehce.

„Vyjíždějte jen v nezbytných případech, jeďte opatrně a dbejte aktuálních pokynů policistů. Zimní výbava je samozřejmostí," uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Vlaky zatím jezdí bez vážnějších problémů, kromě linky S3, kde bylo nutné odříct několik vlaků v různých úsecích mezi Tišnovem, Kuřimí, Brnem a Hrušovany u Brna.

Foto HZS JMK | Zdroj ČTK

Štítky nehody, sněžení, D1, D2, kolony, kalamirta, havárie, Dálnice D1, Jihomoravský kraj, Praha, policie, Brno, Kraj Vysočina, KORDIS JMK, a.s., Bratislava, Nemocnice Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích jižní Moravy byla vyhlášena kalamita. Dálnici D1 blokuje série nehod  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.