Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské řidiče čekají příští rok velké dopravní komplikace

Brněnské řidiče čekají v příštím roce výrazné dopravní komplikace. Začne či bude pokračovat oprava šesti ulic, které slouží tranzitní dopravě a po letech odkladů se má začít stavět část velkého městského okruhu na Žabovřeské. Patrně největší komplikací bude oprava mostu přes Svitavu v Zábrdovicích. Pro některé stavby už je vybraná stavební firma, v některých případech se ještě dokončují výběrová řízení.

Zábrdovická od Cejlu až po Vojenskou nemocnici

V Zábrdovicích se uzavře Cejl od křižovatky s Vranovskou, Zábrdovický most a část navazující ulice Zábrdovické k tramvajové zastávce u Vojenské nemocnice. Stavba má odhlučnit tramvajovou trať a při té příležitosti dojde k rekonstrukci kanalizace, která je v havarijním stavu, vodovodu a samotného mostu. Teplárny také vymění současný parovod za horkovod. U nemocnice budou nově bezbariérové zastávky a počítá se s obnovou všech veřejných ploch a lepším začleněním chodců a cyklistů.

Stavba má trvat 15 měsíců, kdy přesně začne, se teprve řeší. Rekonstrukce je mimo jiné nutná k tomu, aby se pak mohl začít stavět velký městský okruh u Tomkova náměstí a směrem na Vinohrady. Auta ani tramvaje místem v době
stavby neprojedou.

Posun k dokončení VMO

Komplikace mohou řidiči čekat i při zahájení první etapy stavby městského okruhu v Žabovřeské ulici. Stavět se bude od mimoúrovňové křižovatky Kníničská po vyústění budoucího tramvajového tunelu. Začít se má v dubnu a silnice se rozšíří ze dvou pruhů na čtyři, kvůli tomu je potřeba přeložit dále od řeky tramvajovou trať. Auta místem nadále projedou po většinu času jako dosud ve dvou pruzích. Úplné dokončení stavby zatím není zřejmé, dříve se uváděl až rok 2023.

Šalina povede na Plotní

Dva a půl roku má trvat rekonstrukce ulic Plotní a Dornych, kde je hlavním účelem přeložit tramvajovou trať do první jmenované ulice k nádraží na Zvonařce. "Stavbu chceme zahájit v lednu," řekl náměstek primátora Richard Mrázek (ANO). Při stavbě se opraví také kanalizace a další inženýrské sítě. Tramvajová doprava do Komárova bude přerušená prakticky od začátku stavby.

Rekonstrukce Úvozu se zdržela

Už v listopadu měla začít rekonstrukce ulice Údolní od křižovatky s Úvozem na Kraví horu. Zatím však není vybraný zhotovitel a mělo by se tedy začít na jaře. Stavba má trvat rok, město se snaží ve výběrovém řízení lhůtu zkrátit, protože během prací budou muset tramvaje nahradit autobusy.

Koliště rozkopané po celý rok

Další tři ulice jsou rozkopané už teď a zůstanou tak prakticky celý příští rok. Týká se to Koliště, kde je doprava svedena do dvou pruhů podél Moravského náměstí kvůli opravě kanalizace. Omezení skončí příští rok na podzim.

Zastavený je tramvajový i automobilový provoz od podzimu v ulici Valchařské, kde se opravuje i Maloměřický most. Ukončení stavby se předpokládá příští rok v listopadu.

Od června 2016 je kvůli opravě sítí a povrchu ulice rozkopaná ulice Francouzská. Do konce letošního roku se má zprovoznit po křižovatku s Hvězdovou, ale v části po křižovatku s Cejlem se bude pracovat celý příští rok.
  

Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky oprava, doprava, Silnice I/42, Svitava, tramvajová dráha, Cejl, Zábrdovický most, Richard Mrázek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské řidiče čekají příští rok velké dopravní komplikace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.