Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Vlaky mezi Prahou a Brnem budou od příští neděle jezdit každou půlhodinu

Nejvýznamnější změnou v dálkové železniční dopravě, která nastane v neděli 10. prosince s celostátní změnou jízdních řádů, bude na jižní Moravě spojení Brna s Prahou každou půlhodinu. Dosavadní hodinový takt doplní dálkové spoje společnosti RegioJet. V regionální dopravě jsou největší novinkou noční spojení Brna s Hodonínem a Břeclaví vlakem a Znojma a Vyškova autobusem. Cílem je zajistit dopravu lidem, kteří chtějí v pátek či v sobotu trávit večery v Brně, vyplývá z tiskových zpráv Českých drah a společnosti Kordis JMK.

Dálkové vlaky mezi Brnem a Prahou budou mít půlhodinový interval, lidé však mohou využít pouze toho dopravce, na jehož vlak budou mít koupenou jízdenku. Některé vlaky v okrajové části dne se z Brna prodlouží až do Břeclavi. K pozitivním změnám patří zkrácení jízdní doby rychlíků mezi Brnem a Jihlavou o šest až sedm minut. O sedm až deset minut rychleji pojedou také rychlíky mezi Brnem a Hodonínem.

Zrychlení se dočkají také osobní vlaky na trati mezi Brnem, Třebíčí a Jihlavou, stejně tak vlaky mezi Břeclaví a Mikulovem, kde se však během roku chystají další stavební práce a velké výluky. O osm minut zrychlí spěšné vlaky mezi Brnem a Moravským Krumlovem.

Nové spoje pojedou ráno a večer mezi Znojmem a Retzem s přípojem do Vídně. Čtyři páry nových osobních vlaků pojedou na trati mezi Brnem a Hrušovany u Brna, některé pojedou až do Vranovic, jeden pár vlaků bude jezdit i mezi
Brnem a Sokolnicemi. Mírné rozšíření nabídky spojů čeká také cestující na trati z Boskovic do Velkých Opatovic. Poprvé také budou stavět vlaky v nově postavené zastávce Veselí nad Moravou-Milokošť.

Mezi nové noční spoje patří rychlíkové spojení Brna a Hodonína přes Břeclav s odjezdem v 0:35, v Hrušovanech bude navazovat autobus do Židlochovic a Hustopečí. Nově pojede autobus do Pohořelic a Znojma v 0:30 a do Rousínova a Vyškova taktéž. Oba autobusové spoje pojedou až od 16. prosince od hlavního nádraží.

K novinkám budou patřit spoje na Blanensku, které zajistí přípoje na vlaky RegioJet, ač nejsou součástí integrovaného systému. Další změny v provozu regionálních autobusů jsou zpravidla drobného rázu.

Novinkou v turistické dopravě bude v letní sezoně spojení Brna se Znojmem a Vranovem nad Dyjí. Autobus s cyklovlekem bude z Brna vyjíždět v 8:25 a 10:25.

  

Foto Petr Olša | Zdroj ČTK

Štítky Vlaky, Praha, Brno, doprava, Znojmo, Břeclav, Hodonín, RegioJet, Vyškov, České dráhy, KORDIS JMK, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlaky mezi Prahou a Brnem budou od příští neděle jezdit každou půlhodinu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.