Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žít Brno navrhlo nový systém rezidentního parkování

Náměstek primátora pro dopravu Matěj Hollan (Žít Brno) dnes představil nový projekt rezidentního parkování v Brně. Namísto složitého a nákladného systému tzv. „květinky“ navrhuje Žít Brno zavedení jedné zóny v celém městě s výjimkou historického jádra. S návrhem Žít Brno přišlo po neúspěchu původního konceptu, na které město nedostalo od ministerstva dopravy dotaci.

Kromě historického jádra by celé město bylo jednou zónou. Rezidenti by tak po zakoupení parkovacího oprávnění mohli parkovat v celém městě. Systém by tak byl vstřícný ke všem Brňanům, kteří mají ve městě trvalé bydliště,“ nastínil náměstek primátora pro dopravu Matěj Hollan.

„Chci, aby se v Brně rezidentům parkovalo dobře. Nejsem příznivcem zbytečných regulací, proto jsem po diskuzích s odborníky a právníky přišel na vedení města s návrhem na zavedení jedné velké zóny mimo historické jádro.,"  uvedl Hollan. Prozatím prý nemá podporu u některých koaličních partnerů, kteří se staví za tzv. „květinkový“ systém, kdy rezident za několik set korun ročně může parkovat pouze v okolí svého bydliště, ale všude jinde platí ve zpoplatněných dobách, jako by byl mimobrněnský návštěvník. To se pochopitelně setkává s velkou nevolí Brňáků,“ dodal Hollan.

„Co je důležité a na tom budu trvat, že rezidentní parkování je obec oprávněna zavést pouze tam, kde jsou objektivní problémy s parkováním. Důvod pro rezidentní parkování musí být pouze a jenom dopravní, nikoliv finanční,“ zdůrazňuje Hollan

První auto v řádech sto korun, další už desetinásobek

Rezidenti zaplatí poplatek ve výši stokorun za první auto a mohou parkovat všude po městě. Poplatek za druhé auto už se bude blížit desetinásobku. Nerezidenti, tedy studenti, lidé dojíždějící za prací nebo obyvatelé, kteří v Brně nemají trvalé bydliště, budou platit parkovné. Žít brno chce motivovat nerezidenty, aby využívali P+R parkoviště, parkovací domy, parkovali na místech bez vyznačení speciálních parkovacích zón nebo dojížděli příměstskou dopravou.

Možnost zpřísnit pravidla

„Pokud by se v praxi ukázalo, že v některých nejvíce zatížených lokalitách, například na Veveří, to nestačí, mohou jednotlivá vedení městských částí přistoupit následně k zavedení přísnějších režimů. Zajistit parkování pro rezidenty je nejdůležitější. V tuto chvíli ale žádné relevantní údaje prokazující, že problémy si způsobují Brňané sami, nemáme,“ ukončil náměstek Hollan.

Současný návrh bude teprve Žít Brno projednávat s koaličními partnery i opozicí, chce hledat přesnou podobu a podporu. „Pokud se nám podaří návrh na radě odsouhlasit, je na Brněnských komunikacích, aby vysoutěžily software a pak by bylo možné zavést rezidentní parkování," uvedl Hollan. Návrh rezidentního parkování se týká pouze aut, nikoliv motorek.

Autoři | Foto Česká televize | Zdroj ČTK, Žít Brno

Štítky Žít Brno, parkování, Matěj Hollan, Brno, doprava, historické jádro města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žít Brno navrhlo nový systém rezidentního parkování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.