Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Do brněnských ulic vyjela slavnostní šalina. Připomíná 150. výroční vzniku brněnské MHD

Do brněnských ulic vyjela šalina, která připomíná blížící se výročí 150 let MHD. V následujících měsících čekají Brňany další akce spojené s tímto jubileem. Celé výročí vyvrcholí v roce 2019.

Historie brněnské MHD sahá až do roku 1869, kdy 17. srpna byla zprovozněna první koněspřežná dráha na českém území. Dějiny brněnské veřejné dopravy teď v ulicích připomíná tramvaj KT8 a především její polep. „Chceme Brňany postupně připravovat na blížící se významné výročí. Jedná se o milník nejenom pro DPMB, ale i pro celé Brno. Tato tramvaj je prvním počinem, po kterém budou následovat další zajímavé akce,“ popsal generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Celá tramvaj je laděna do bílo zlatých barev a mimořádný je i polep vnitřní části vozu. I z toho důvodu byl zvolen velkokapacitní vůz KT8, který má plochý a jednoduchý interiér bez světel a oblin. „Zvláštností je vzorovaná podlaha, která připomíná dřevěnou plovoucí podlahu, ta byla ve voze DPMB použita vůbec poprvé,“ uvedl Havránek.

Zvenku je tramvaj čistě bílá s decentním zlatým pruhem, který se táhne přes celý vůz. „Pruh je ozdoben vzorkem ve stylu art-deco, který má strohé linky rozdělující zlatý pás do mozaiky, podobné vitrážím z této epochy. Tato mozaika zároveň vytváří prostor pro časovou osu, kdy v mezerách mezi jednotlivými díly nalezneme letopočty od roku 1869 na jednom konci vozu, až k roku 2019 na konci druhém. Představuje tak celou historii dopravního podniku na jedné ose, “ vysvětlil Milan Vocílka z odboru marketingu a komunikace DPMB.

Cíleně byly zvoleny i historické fotografie umístěné ve fabionech vozu. Postupně zde budou cestující informováni i o jednotlivých akcích k oslavám. Celá tramvaj bude pokryta speciálním nanonástřikem, který zajistí výdrž polepu. Tato technologie bude v DPMB využita poprvé.

Foto DPMB | Zdroj DPMB

Štítky městská hromadná doprava, Dopravní podnik města Brna, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Do brněnských ulic vyjela slavnostní šalina. Připomíná 150. výroční vzniku brněnské MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.