Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Blansku začíná stavba moderního autobusové nádraží

V Blansku začíná přestavba autobusového nádraží, investice si vyžádá 51,3 milionu korun. Zhotovitel nyní stavbu přebírá, čeká se ještě na schválení podmínek dotace. Hotovo by mělo být do poloviny příštího roku, provoz zůstane nepřerušen. 

Investorská společnost původně počítala s objemem prací za 66 milionů korun. Do výběrového řízení na zhotovitele přišly tři nabídky a všechny se podle ředitele pohybovaly v rozmezí 51 až 56 milionů. Vyhrála ho Společnost terminál Blansko STRABAG + OKM. Podstatnou část stavebních prací navíc pokryje dotace, investorská firma získala z evropských fondů 42,5 mil. Kč, zbylou část doplatí z vlastních zdrojů.

„Nyní je to ve fázi předávání stavby, je to otázka těchto dnů. Čekáme ještě na schválení podmínek dotace," uvedl ředitel investorské společnosti ČAD Blansko Jiří Šebela. Firma je majitelem areálu nádraží.

Nádražím denně projede asi 200 autobusů. Cestujících se ale podle ředitele přestavba dotkne minimálně, je připravována tak, aby se mohla uskutečnit za provozu. ČAD Blansko už dříve přesunula z nádraží informační a předprodejní kancelář do své administrativní budovy naproti nedalekého vlakového nádraží. Od začátku tohoto týdne také přesunula stanoviště autobusů městské hromadné dopravy před vlakové nádraží. Samotná přestavba by měla být rozdělena na etapy tak, že se budou autobusová stání po areálu postupně přesunovat.

Zhotovitelská firma by do konce roku měla především zbourat administrativní a odbavovací budovu z 50. let. Přeložit by také měla inženýrské sítě.

Nový terminál bude mít zastřešenou plochu pro odbavení cestujících se šestnácti samostatnými odjezdovými stanovišti, z čehož budou čtyři pro autobusy městské hromadné dopravy. Součástí bude i plocha určená pro odstavení parkujících autobusů a také nádražní budova, která poskytne zázemí cestujícím i zaměstnancům. Dopravce uvádí, že nový terminál by se měl stát důstojnou vstupní bránou do chráněné krajinné oblasti i do samotného města Blanska.
 

Foto Vizualizace, ČAD Brno | Zdroj ČTK

Štítky Blansko, dotace, rekonstrukce, ČAD Blansko a.s., Strabag, autobusové nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Blansku začíná stavba moderního autobusové nádraží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.