Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Taxikáři chystají na pondělí masivní pomalou jízdu Brnem. Podpoří tím pražské kolegy v boji proti Uberu

Brněnští taxikáři v pondělí mezi 12:00 a 14:00 podpoří pražské kolegy, projedou pomalu Brnem. Protest míří proti alternativní službě Uber. Jejich cílem není zablokovat dopravu, ale pouze ukázat podporu kolegům. Podle informací na facebookovém profilu Sdružení českých taxikářů půjde o jízdu poklidnou a pomalou, ne však zdržující. Auta projedou po části velkého brněnského okruhu, který bývá ve všední den velmi zatížený. Podle předsedy Cechu Taxi Czech Republic Radka Koláře jde v Brně o iniciativu zdola napříč řidiči a dispečinky.

V poledne mají brněnští taxikáři vyjet z parkoviště u koupaliště Riviéra a pokračovat na letiště v Tuřanech přes Poříčí, Opuštěnou, Ostravskou a Řípskou a po stejné trase se pak vydají zpět. Vzhledem k tomu, že nejde o shora organizovanou akci, netroufá si Kolář odhadnout, kolik taxikářů v Brně pojede. Může jít o několik málo desítek, ale klidně i o mnoho desítek až stovek.

Pražští taxikáři se rozhodli blokovat dopravu na letiště pomalou jízdou od 10:00. Jde zatím o vyvrcholení jejich snah upozornit na podle nich nekalou konkurenci v podobě služby Uber. Její řidiči nabízejí de facto stejnou službu, tedy pomocí mobilní aplikace objednanou jízdu z místa na místo za úplatu. Chybí jim však taxametr, taxikářské zkoušky a další povinnosti vyplývající ze silničního zákona. V minulých dnech někteří taxikáři napadali řidiče Uberu na pražském letišti a polepovali jim auta nápisy "nelegální přeprava".

V Praze řeší legálnost provozu Uber již řadu měsíců soud a dosud nerozhodl. V Brně začal Uber jezdit letos 1. února a v červenci soud zakázal jeho služby předběžným opatřením. Argumentuje tím, že Uber funguje stejně jako taxi a nesplňuje zákonné požadavky na taxikáře kladené. „Ještě nedávno nám v Brně jezdili řidiči převážně zahraničních flotil nebo neinformovaní amatérští taxikáři. Díky rychlému zásahu úřadů a zkušenosti z Prahy je Uber dokázal schovat pod pojem sdílená ekonomika jen chvíli. Podporujeme důsledné kontroly měst jak proti podvodníkům v taxi, kteří nám kazí pověst, tak proti Uberu, který této pověsti ve velkém zneužívá. Nechť úředníci odhalí i v Praze, co je Uber ve skutečnosti zač," uvedl v prohlášení Cechu Kolář.

Sporem mezi taxikáři a Uberem se bude ve čtvrtek zabývat na Úřadu vlády také expertní skupina pod vedením vládního zmocněnce pro digitální agendu Ondřeje Malého. Účastníci schůzky mají připravit návrh možných řešení sporů a domluvit se na zapojení dotčených ministerstev. Náměstek pražské primátorky a pražský lídr ČSSD pro sněmovní volby Petr Dolínek na sociálních sítích uvedl, že hodlá navrhnout nahrazení taxametrů chytrými aplikacemi. Současně budou muset řidiči Uberu dodržovat podmínky jako taxikáři. Jednání se budou účastnit zástupci ministerstev, hlavního města a také Brna.

Foto ilustrační foto, Uber | Zdroj ČTK

Štítky Uber, Brno, Radek Kolář, Česko, letiště, Praha, Petr Dolínek, Ondřej Malý, ČSSD, Úřad vlády České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Taxikáři chystají na pondělí masivní pomalou jízdu Brnem. Podpoří tím pražské kolegy v boji proti Uberu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.