Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za prvních šest měsíců zemřelo při nehodách v Česku 228 lidí

V letošním prvním pololetí zemřelo při dopravních nehodách na českých silnicích 228 lidí. Je to sice o pět více než ve stejném období loňského roku, ale i tak jde o druhý nejpříznivější výsledek od vzniku samostatné České republiky. Dnes o tom informoval Tým silniční bezpečnosti neziskové organizace Bezpečně na silnicích. Letošní statistiku negativně ovlivnil zejména červen, kdy na silnicích vyhaslo 63 životů.

Za prvních šest měsíců letošního roku zemřelo v důsledku nehod 107 cestujících v osobních autech. Dalších 47 obětí pocházelo z řad chodců a 35 případů úmrtí připadalo na motocyklisty. Cyklistů zemřelo v prvním pololetí 21, což bylo o šest více než loni ve stejném období.

Nejvyšší nárůst počtu obětí nehod letos zaznamenal Jihomoravský kraj, kde se počet obětí meziročně zvýšil o 92 procent. Následoval Zlínský kraj s nárůstem o 86 procent. Naopak ve Středočeském a Pardubickém kraji klesl počet obětí o více než třetinu.

Od roku 1993 si nehody vyžádaly nejméně obětí v prvním pololetí loňského roku. Od ledna do konce června 2016 zemřelo na českých silnicích 223 lidí. Naopak nejtragičtější první pololetí bylo v roce 1994, kdy na silnicích přišlo o život 640 lidí. Přes šest stovek obětí zaznamenaly statistiky dopravních nehod i v letech 1997, 2000 a 2003.

Do statistik nehodovosti se letos negativně zapsal zejména červen s 63 mrtvými. Loni přitom v předprázdninovém měsíci vyhaslo na silnicích v Česku 36 životů.

"Červen byl tragický pro chodce, cyklisty i motorkáře," uvedl dopravní expert Roman Budský z neziskové organizace Bezpečně na silnicích. Výrazný byl zejména nárůst usmrcených chodců. Zatímco loňské červnové nehody se obešly bez obětí z jejich řad, letos to bylo 15 mrtvých. Červen byl tragický i pro motocyklisty, kterých zemřelo 14, o devět více než loni.

Markantní byl nárůst mrtvých při nehodách, které se staly kvůli nepřiměřené rychlosti jízdy. Zatímco loni v červnu to bylo 12 lidí, letos se jejich počet více než zdvojnásobil na 25. Vysoká rychlost měla v červnu na svědomí 40 procent všech obětí dopravních nehod.

Foto HZS LK | Zdroj ČTK

Štítky silnice, havárie, Česko, dopravní nehoda, Roman Budský, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj, Středočeský kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za prvních šest měsíců zemřelo při nehodách v Česku 228 lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.