Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

RegioJet chce zvýšit počet vlaky mezi Prahou a Brnem, ve špičce by jezdily každou hodinu

Pokud Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) přidělí RegioJetu požadovanou kapacitu na trati mezi Prahou a Brnem, budou mít cestující možnost jezdit mezi dvěma největšími městy republiky každou půlhodinu. Už nyní jezdí v hodinovém intervalu České dráhy, RegioJet chce jezdit s 12 páry vlaků, přičemž čtyři by pokračovaly do Vídně a čtyři do Bratislavy. Vyplývá to z návrhu jízdního řádu pro příští rok, který zveřejnila Správa železniční dopravní cesty. České dráhy plánují včetně nočního spoje 18 párů.

„Během dne by vlaky RegioJet měly mezi Prahou, Brnem a Břeclaví jezdit v obou směrech v dvouhodinových intervalech, ve špičkách pak až každou hodinu. Regiojet má zájem mezi Prahou a Brnem zákazníkům nabídnout podobný rozsah spojení jako má dnes mezi Prahou, Olomoucí a Ostravskem," uvedl mluvčí společnost RegioJet Aleš Ondrůj.

Podle návrhu by tak vlaky jedné či druhé společnosti vyjížděly z Prahy přesně v půlhodinových rozestupech, stejně tak z Brna. Jízdní doba se i nadále pohybuje s minutovými odchylkami okolo dvou a půl hodiny. U všech vlaků RegioJetu je však zatím poznámka, že o přidělení kapacity tratě se teprve rozhodne na základě zákona. Představitelé SŽDC například nedávno prohlásili, že kapacita brněnského nádraží už je ve špičce zcela vyčerpaná. 

RegioJet vstoupil na trasu mezi Brnem a Prahou loni v prosinci se třemi páry vlaků. Ve snaze přilákat cestující zavedl i low cost třídu a nabízí jízdenku za 140 korun. České dráhy ceník neměnily a nejlevnější jízdenka pro držitele In karet vychází na 159 korun. Na spoje do Rakouska nasazují nejmodernější vlaky v ČR railjety, do Bratislavy jezdí buď nové či modernizované vagóny.

Podle návrhu by vlaky RegioJetu měly zastavovat pouze v Pardubicích, zatímco vlaky Českých drah zastavují střídavě jednou za dvě hodiny v Kolíně a České Třebové. RegioJet plánuje zastavovat ještě v Brně-Židenicích. Soukromý dopravce Radima Jančury naopak nebude dále jezdit přes Brno a Břeclav do Starého Města u Uherského Hradiště a ruší zastavování v Zaječí, podle Ondrůje kvůli cenám deformovaným dotováním spojů Českých drah.

RegioJet zatím neplánuje omezovat autobusovou dopravu, pokud začne jezdit podle plánu. „Po posílení vlakových spojů budeme samozřejmě situaci sledovat, nicméně na trasu autobusových linek z Praha do Brna je navázána také řada mezinárodních spojů, například na Slovensko či do Maďarska a nově taky Rumunska," uvedl Ondrůj.

Zdroj: ČTK

Foto RegioJet

Štítky RegioJet, Praha, Brno, Správa železniční dopravní cesty, České dráhy, Bratislava, Vídeň, Břeclav, Radim Jančura, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RegioJet chce zvýšit počet vlaky mezi Prahou a Brnem, ve špičce by jezdily každou hodinu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.