Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj chce zrušit firmu pro rozvoj létání z Brna, prý dosud nic neudělala

Jihomoravský kraj chce zrušit Jihomoravskou rozvojovou společnost, která vznikla loni pro podporu letecké dostupnosti Brna. Společnost neplní funkci, pro kterou byla zřízena. Polovinu má kraj, druhou firma Letiště Brno, která má letiště od kraje v nájmu.

 

Zánik musí schválit valná hromada. Kraj i město měli do firmy dávat peníze na nové linky z Brna, ale podle náměstkyně hejtmana Taťány Malé (ANO) to ze zákona nelze učinit kvůli nedovolené veřejné podpoře. Kraj proto bude hledat jiné cesty, jak letišti pomoci. Akciovou společnost Letiště Brno postup kraje překvapil, chce dál jednat.

Návrh na zrušení schválilo zastupitelstvo 42 hlasy z 65. Podle Malé kraj už o tématu s Letištěm Brno mluvil. Letiště Brno ale ve vyjádření uvedlo, že plán na zrušení společnosti nebyl předem projednaný. "Navíc účast v této společnosti nám byla nabídnuta právě Jihomoravským krajem, a to za účelem společného postupu při rozvoji letecké dopravní dostupnosti regionu," stojí ve vyjádření mluvčí letiště Kateřiny Pichalové.

Podle Malé je Jihomoravská rozvojová společnost zbytečná. "Nemáme ji k čemu využít a kraj by jen administrativně zatěžovala. Firma žádné linky nepodporuje a dosud ani nic neudělala. Vymyšlený způsob podpory totiž nejde použít s ohledem na veřejnou podporu," dodala Malá.

Kraj je vlastníkem letiště a od počátku tisíciletí ho pronajímá na 50 let firmě Letiště Brno. Počátkem letošního roku se kraj dostal s nájemcem do sporu, protože kraj pozastavil proces přípravy stavby logistického centra u letiště za půl miliardy. Chce ho postavit Brno Airport Logistic Park, dceřiná společnost Letiště Brno. Kraj chce ale nejprve provést revizi vztahů s Letištěm Brno, aby pro něj byly nájemní vztahy co nejvýhodnější. Hejtman Bohumil Šimek (ANO) navíc zastupitelům řekl, že jednat s dopravci o linkách z brněnského letiště není vůbec jednoduché s ohledem na arogantní vystupování vedení Letiště Brno.

Smlouvy mezi krajem a Letištěm Brno vznikly ještě za doby hejtmana Stanislava Juránka (KDU-ČSL). Bývalý hejtman Michal Hašek (ČSSD) nechal udělat audit vztahů, který sice neodhalil pochybení, ale na základě jeho výsledků chtěl kraj zvýšit roční nájemné, zlepšit kontrolu a posílit své kompetence formou dodatku ke smlouvě nebo novou smlouvou.

Podle Letiště Brno je kritika hospodaření i nájemních smluv neopodstatněná. "I přes minimální dotace ze strany kraje se nám podařilo za posledních 15 let téměř zdvojnásobit hodnotu spravovaného majetku a více než trojnásobně zvýšit provozní výkony letiště. Letiště funguje a rozvíjí se," uvedla Pichalová.

Pokud kraj přes média mluví o možnosti ukončení smlouvy, hraničí to podle Letiště Brno s překračováním zákona. "Z hlediska právní jistoty v rámci dlouhodobého smluvního vztahu není možné, aby jedna strana bez vážného důvodu zásadním způsobem měnila podmínky smlouvy v průběhu trvání tohoto vztahu a bez jakéhokoliv věcného podložení tento vztah mediálně zpochybňovala," stojí ve vyjádření.

Brněnské letiště je druhé největší v zemi. Loni odbavilo přes 400.000 cestujících. Letadla létají například do Londýna nebo nizozemského Eindhovenu a od předloňska i do Mnichova.

Zdroj: ČTK

Štítky Letiště Brno-Tuřany, Brno, letiště, Jihomoravský kraj, Taťána Malá, ANO 2011, Bohumil Šimek, Michal Hašek, Stanislav Juránek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce zrušit firmu pro rozvoj létání z Brna, prý dosud nic neudělala  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.