Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Elektronické roční šalinkarty jedou. Klasickou papírovou si pořídila jen pětina lidí

V Brně výrazně vzrostl prodej ročních předplatních šalinkaret. Za listopad až leden se jich prodalo meziročně o polovinu více, celkem 23 tisíc. Z toho papírových šalinkaret se prodalo pouze 4700. Od ledna totiž mohou Brňané žádat město o příspěvek 1425 korun, pokud si šalinkartu pořídí elektronickou cestou a nahrají na platební kartu.

Vedení dopravního podniku opatrně hovoří o růstu zájmu o předplatní šalinkarty na MHD. Celoroční vyjde s příspěvkem od města místo 4750 korun na 3325 korun. "Proto řada lidí přešla z měsíčních či čtvrtletních jízdenek na roční. Objektivnější čísla budeme mít až v polovině roku, ale zatím se jeví pozitivně," řekl Prýgl. Od listopadu do ledna se z 23.000 ročních šalinkaret prodalo už jen 4700 klasických papírových, o příspěvek od města požádalo přes 17.000 lidí.

Brno jako první v Česku zavedlo možnost nahrát si předplatní jízdenku na platební kartu a cestující už kromě ověření údajů na pobočce dopravního podniku může všechny nákupy obsluhovat přes internet. "Byl to odvážný krok s řadou rizik, která se podařilo zvládnout. Nyní se soustředíme na další etapy elektronického odbavování cestujících," řekl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Ve druhé fázi se mají v každém vozidle MHD objevit takzvané validátory, s jejich zavedením se počítá někdy na začátku příštího roku. "V každém voze bude jeden komplexní, který umožní nákup všech druhů jízdenek platební kartou. Zatím řešíme, jestli bude u prvních či druhých dveří. A ostatní validátory budou jednoduché, které pouze přečtou platební kartu," řekl Prýgl. U něj se člověk, který chce jednorázovou jízdenku, při nástupu přihlásí a při výstupu odhlásí. Systém mu automaticky prodá nejvýhodnější jízdenku. "Pokud pojede osmkrát za den, nebude platit osm jízdenek, ale celodenní," doplnil Prýgl.

Komplexních validátorů potřebuje dopravní podnik 750 a jednoduchých 2000, což bude stát podle předběžných odhadů 40 milionů korun.

V další fázi by mělo elektronické odbavení fungovat v celém kraji, který už vybírá dodavatele pokladen do příměstských autobusů. Zařízením pro čtení platebních karet budou poté vybaveni průvodčí Českých drah.

Cestující si zatím mohou vybrat, zda chtějí šalinkartu nahrát na svoji platební kartu nebo na anonymní bez vazby k účtu, kterých je zhruba třetina. Dopravní podnik proto vyhlásil soutěž na dodavatele karet, které ponesou logo Brna a dopravního podniku.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, platební karta, dopravní společnost, Dopravní podnik města Brna, Česko, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektronické roční šalinkarty jedou. Klasickou papírovou si pořídila jen pětina lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.