Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

'Smogové' MHD zdarma v úterý nejspíš nebude. Radní o něm mají jednat až příští týden

Městská hromadná doprava by teoreticky mohla být v Brně kvůli smogové situaci zdarma pro všechny už během úterý. Podmínkou je to, že návrh na mimořádné opatření dopoledne projedná a schválí městská rada. Radní ale bod v programu nakonec nemají, k bezplatné MHD se vrátí příští týden.

Podle náměstka primátora Martina Andera (SZ) je stále možné, že některý ze členů rady návrh v úterý vznese, pak bude záležet na postoji ostatních.

Smogovou situaci v Brně vyhlásili meteorologové dnes dopoledne. Odpoledne ji rozšířili na celý Jihomoravský kraj, důvodem je vysoká koncentrace polétavého prachu.

Radní města minulý týden uložili úředníkům brněnského magistrátu, aby připravili zavedení bezplatné MHD ve smogových dnech. Materiál se má dostat zpět na radu příští týden. Pokud by město chtělo reagovat už na současnou
situaci, vyžádalo by si to mimořádné opatření.

"Dohodli jsme se, že už úterní ranní rada města bude městskou hromadnou dopravu zdarma po dobu smogové situace projednávat, je na debatě, od které hodiny by mohlo opatření začít platit," řekl dnes dopoledne Ander. Odpoledne ale tiskové středisko magistrátu informovalo, že rada dodrží dohodu z minulého týdne a o bezplatné dopravě ve smogových dnech bude jednat 21. února. Mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek ČTK řekl, že jde o výsledek dnešní porady vedení města. Cílem je prý dosáhnout systémového řešení, což potvrdil také náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL). Ani podle náměstka primátora Matěje Hollana se na úterní radě smogová situace řešit nemá.

Ander, který je na dovolené, se však domnívá, že by byla chyba, kdyby město nereagovalo už na nynější smogovou situaci. Dohodne se prý s některým z kolegů, že téma na úterním zasedání rady nadnese. Doplnil, že dopravní podnik by měl být připravený na jízdy zdarma do několika hodin. "Řeší se ještě formální postupy, aby to rozhodnutí bylo plně kryté a v souladu s legislativou. Byť zatím to bude forma mimořádného opatření," uvedl Ander.

Mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová ČTK řekla, že podnik jako městská firma je připraven plnit pokyny města, a to v co nejkratším čase. O posilování linek se zatím neuvažuje. "O vyhlášení smogové situace se cestující nově dozví i prostřednictvím informačních panelů Dopravního podniku města Brna," doplnila mluvčí.

Zdroj: MMB

Štítky městská hromadná doprava, rada, Martin Ander, Brno, Dopravní podnik města Brna, magistrát, Jihomoravský kraj, Petr Hladík, Matěj Hollan, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

'Smogové' MHD zdarma v úterý nejspíš nebude. Radní o něm mají jednat až příští týden  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.