Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

MHD v Brně by kvůli smogu mohlo být zdarma už v úterý

Městská hromadná doprava (MHD) by mohla být v Brně kvůli smogové situaci zdarma pro všechny už v průběhu úterý, návrh na mimořádné opatření budou ráno schvalovat radní. Smogovou situaci v Brně meteorologové vyhlásili dnes dopoledne.

 

Připravit zavedení bezplatné MHD radní města uložili vedoucímu dopravy brněnského magistrátu minulý týden, materiál se má dostat zpět na radu do dvou týdnů. Opatření by mělo platit do konce února. Kvůli aktuální smogové situaci by ale mohlo vstoupit v platnost mimořádné opatření.

"Dohodli jsme se, že už úterní ranní rada města bude městskou hromadnou dopravu zdarma po dobu smogové situace projednávat, je na debatě, od které hodiny by mohlo opatření začít platit," řekl náměstek primátora Martin Ander (SZ). Úterní jednání rady začíná v 9 hodin ráno, opatření by tak mohlo platit již od úterního dopoledne. "Je to důležitý signál všem, aby se skutečně zamysleli a nechali v těchto dnech auto doma, pokud skutečně z vážných důvodů jet autem nemusí," dodal na svém facebookovém profilu Ander.

Doplnil, že dopravní podnik by měl být připravený na jízdy zdarma do několika hodin. "Řeší se ještě formální postupy, aby to rozhodnutí bylo plně kryté a v souladu s legislativou. Byť zatím to bude forma mimořádného opatření," uvedl Ander. Materiál, který je v přípravě, by takové situace měl řešit do budoucna komplexně.

Mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová ČTK řekla, že podnik jako městská firma je stále připraven plnit pokyny města, a to v co nejkratším čase. O posilování linek se zatím neuvažuje. "O vyhlášení smogové situace se cestující nově dozví i prostřednictvím informačních panelů Dopravního podniku města Brna," doplnila mluvčí.

Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil výskyt škodlivin dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles. Smogovou situaci v Brně meteorologové naposledy vyhlásili 20. ledna, ještě ten den ji rozšířili na celý Jihomoravský kraj. Odvolali ji o dva dny později.

Zdroj: ČTK
 

Štítky městská hromadná doprava, Brno, Martin Ander, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peter Squ

při čtvrtletní šalinkartě člověk za půl měsíce zdarma proděla 228,-
při měsíční 275,- takže dopravní podnik bď bude vracet peníze nebo prodlužovat platnost šalinkaret za dobu jízdného zdarma

Pondělí, 13. února 2017, 13:37Odpovědět

MHD v Brně by kvůli smogu mohlo být zdarma už v úterý  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.