Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vlaky mezi hlavním a židenickým nádražím čeká tříměsíční výluka

Tři měsíce v létě potrvá v Brně výluka mezi hlavním a židenickým nádražím. Důvodem je oprava čtvrtého nástupiště na hlavním nádraží a oprava obou kolejí mezi nádražími a tzv. Pražského viaduktu. Vlaky proto budou mezi těmito nádražími jezdit velmi omezeně. O podobě výluk není zatím rozhodnuto, mohly však být podobné jako loni.

Předběžně se počítá s termínem oprav od 3. června do 10. září. "Čtvrté nástupiště se bude opravovat stejně jako loni druhé a třetí. Současný stav už je nevyhovující," uvedla  mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. Koleje mezi nádražími, která jsou od sebe téměř tři kilometry, se budou opravovat postupně, aby alespoň některé vlaky mohly projet. Stejně tak se v létě bude opravovat jedna kolej mezi hlavním a chrlickýcm nádražím v délce tří kilometrů. Výraznější opravy hlavního nádraží a okolí včetně zabezpečovacího a sdělovacího zařízení se očekávají až v roce 2018.

Loni kvůli opravám některé vlaky končily v Králově Poli a některé byly odkloněné ze Židenic po nákladním průtahu do Horních Heršpic a Modřic.

V ostatních městech na jižní Moravě stavební investice za miliardy

Miliardové stavby čekají také několik tratí na jižní Moravě. Do července bude pokračovat modernizace trati ze Zastávky u Brna do Okříšek za 1,2 miliardy. Díky tomu se rychlost vlaků zvýší ze 60 kilometrů za hodinu až na 100.

Zhruba 1,6 miliardy korun bude stát další etapa modernizace trati Brno - Havlíčkův Brno mezi Řikonínem a Vlkovem u Tišnova. Zde se rychlost zvyšuje ze 100 na 120 kilometrů za hodinu. Rekonstrukcí projdou také stanice v Řikoníně a zastávka v Níhově, obě budou bezbariérové. Začít se má v květnu a s koncem se počítá až příští rok v prosinci.

V dubnu také začne dlouho připravovaná rekonstrukce části tratě Břeclav - Znojmo za 700 milionů. Díky ní se zvýší rychlost, zlepší se jízdní komfort. Modernizací projdou také stanice a zastávka ve Valticích. Pracovat se má do září.

Od února až do konce roku se bude pracovat ve stanici v Kuřimi. Za 720 milionů vzniknou nová ostrovní nástupiště s bezbariérovým přístupem. Opravovat se budou koleje, mosty a opěrné stěny.

SŽDC také chystá menší opravy některých nádraží, která loni převzala od Českých drah. Příští rok by se mělo dostat například na Veselí nad Moravou, Modřice, Vranovice, Hodonín, Adamov a Blansko. Rekonstrukce výpravních budov se začne projekčně připravovat v Hrušovanech nad Jevišovkou, Hrušovanech u Brna, Nedvědici, Moravských Bránicích a ve stanici Sokolnice-Telnice.

Zdroj: ČTK

Štítky oprava, Brno, Správa železniční dopravní cesty, Jihomoravský kraj, Modřice, České dráhy, Královo Pole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlaky mezi hlavním a židenickým nádražím čeká tříměsíční výluka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.