Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Změny v MHD: Nová expresní linka, děti do deseti let cestování zdarma, lepší obslužnost okolo Masné a Heršpické

Brněnský dopravní podnik od změny jízdního řádu 11. prosince přidává nové spoje včetně ohlášené expresní linky E56. Nově bude obsloužena rozvojová lokalita okolo ulice Masná, zlepší se doprava kolem Renneské a Heršpické. Na některých linkách se zkrátí interval a zvýší kapacita. Nově budou také od 1. ledna jezdit zdarma děti do 10ti let.

Novou linkou bude expresní E56 z Technologického Parku přes královopolské nádraží do bohunického kampusu. "Věříme, že si rychle najde cestující jako dvě stávající expresní linky. Na lince E50 zkracujeme interval na 15 minut. Očekáváme, že to přivede další cestující, a ti, kteří už jezdí, budou mít lepší komfort," řekl vedoucí dopravního odboru Jan Seitl. Delší trasu budou jezdit tramvajová linka 10 a autobusová linka 64.

"Potřebujeme v dopravní špičce lépe obsloužit lokalitu kolem Heršpické a Renneské, tedy Spielberk Office Center, Justiční palác a další. Osmička jezdila už hodně přeplněná, proto desítka nebude končit na Nových Sadech, ale pojede dál kolem Ronda do Bohunic na Švermovu," popsal Seitl.

Autobus 64 obslouží lokalitu kolem jižní části ulice Masná, kde býval uzavřený areál mrazíren, avšak nyní se zde rozvíjí administrativní zóna a fungují tu různé specializované prodejny. "Dosud sem MHD nejezdila. Proto autobus neskončí na Životského, ale bude dál pokračovat po Křenové a po Masné do Komárova. Umožní tak přestup na tramvaj i na množství dalších autobusů," uvedl Seitl. Linka jezdí celodenně po 20 minutách, v případě zájmu je dopravní podnik připravený přidat spoje.

Přibudou modernizovaná i nová vozidla

Dopravní podnik bude pokračovat v modernizaci tramvají T3 a K2. „V příštím roce plánujeme rekonstrukci čtyř vozů, z toho tři budou v dlouhé variantě Vario LF2. Dále chceme nakoupit tři 12metrové trolejbusy s alternativním pohonem a 23 kloubových autobusů CNG. Tyto investice jsou součástí dotačního programu na léta 2017 až 2018, kdybychom mohli nakoupit celkem 10 trolejbusů, 60 autobusů a 10 minibusů za více než půl miliardy korun s možnou dotací až 90 procent,“ konstatoval generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Díky nákupům nových tramvají bude na lince 1 jezdit dvacet jedna z devětadvaceti velkokapacitních souprav. Na linkách 2 a 5 bude možné nasadit také tramvaje s vyšší kapacitou. Autobusová linka 76, která jezdí na letiště, bude nově značená jako E76, aby zapadla do koncepce expresních linek.

Děti do deseti let budou jezdit zdarma

Dopravní podnik přichystal i tarifní změny. Zdražovat nebude, chce naopak zvýhodnit některé cestující. Od 1. ledna budou děti do deset let moci jezdit zdarma, do nynějška cestovaly bezplatně jen děti do šesti let. "Rodiče musí pouze pořídit bezplatný kupón," vysvětlil vedoucí tarifního odboru Vít Prýgl. Nově bude taky možné dokoupit si časový kupón jen pro jednu mimobrněnskou zónu, vlastní-li cestující předplatní kupón pro Brno.

Zdroj: MMB, ČTK

Štítky Dopravní podnik města Brna, Spielberk Business Park, spol. s r.o., Justiční palác, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změny v MHD: Nová expresní linka, děti do deseti let cestování zdarma, lepší obslužnost okolo Masné a Heršpické  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.