Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno začne letos s přípravnými pracemi pro část městského okruhu

Brno letos začne s přípravnými pracemi pro stavbu části velkého městského okruhu mezi Husovickým a budoucím vinohradským tunelem. Bourat se budou domy a další objekty, které stojí v trase nových mimoúrovňových křižovatek a estakády, která vyvede čtyřproudou silnici od řeky Svitavy pod Vinohrady k Rokytově ulici, řekl včera na tiskové konferenci náměstek primátora Richard Mrázek (ANO). Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude investovat zhruba čtyři miliardy korun, město čtvrt miliardy.

Demolice začnou už letos, se stavbou silnice se počítá mezi lety 2019 a 2023. Více než kilometr nové silnice začne pod dolním portálem Husovických tunelů a mimoúrovňově překříží Tomkovo náměstí, které už dříve zažilo demolici staré zástavby právě kvůli stavbě čtyřpruhového průtahu. Dále přejde silnice Svitavu. Nově vznikne mimoúrovňová křižovatka ulic Provazníkovy a Karlovy a odtud bude stoupat estakáda přes železniční trať, bývalý areál židenických kasáren a vyústí v Rokytově ulici. Zde bude silnice připravena na pozdější zaústění do vinohradského tunelu. "Ten je zatím v přípravě, dělají se geotechnické a geologické průzkumy," řekl David Fiala z ŘSD.

První demolice v areálu kasáren má skončit do konce roku. V dalších dvou letech půjdou k zemi desítky rodinných domů či garáží u Provazníkovy, Dolnopolní a Kaloudovy ulice a Tomkova náměstí. Víc než polovinu nemovitostí už město vykoupilo. "Potřeba je také postavit kabelovod nad Husovickými tunely a zdemolovat a postavit novou sokolovnu v Husovicích," doplnil Mrázek. Aby fungovaly objízdné trasy, musí se stihnout také oprava křižovatky ulic Cejl a Zábrdovická a Zábrdovického mostu. Během stavby má být většinu času zachována doprava ve všech pruzích po městském okruhu. 

Výstavba se dotkne také MHD. Trolejbusy od Bohunic budou končit v nové provizorní smyčce Kohoutova a dále na Vinohrady a do Líšně se bude jezdit autobusy. Co nejvíce se má zachovat provoz tramvaje přes Tomkovo náměstí.

Stavba nové části městského okruhu má odlehčit přetížené Svatoplukově a křižovatce s Rokytovou. Auta směřující z Husovických tunelů na Vinohrady a do Líšně budou moct jet po estakádě.

Ve druhé polovině příštího roku se předpokládá, že se konečně začne stavět dlouho odkládaný úsek v Žabovřeské ulici v západní části města, kde je dosud jen dvoupruhová silnice a působí jako špunt jinak kapacitní silnice.

Zdroj: ČTK

 

Štítky Brno, silnice, vinice, Richard Mrázek, Ředitelství silnic a dálnic, tunel, Svitava, ANO 2011, Silnice I/42, Tim Hamilton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno začne letos s přípravnými pracemi pro část městského okruhu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.