Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brno chce změnou vyhlášky regulovat lodní dopravu na přehradě

Brněnští radní chtějí, aby byla od května do září lodím se spalovacími motory o výkonu do 10 kilowatt zakázána plavba na Brněnské přehradě. Hodlají tak předejít kolizím s plavci. Radní navrhli zastupitelstvu, aby schválilo úpravu obecně závazné vyhlášky, která by změnu pravidel zavedla.

Novinářům to řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Dosud se podle něj žádná závažná kolize s lodí nestala. V létě ale přehradu využívá mnoho rekreantů a sportovců. Zákaz plavby by se nevztahoval na lodě dopravního podniku, které mají elektromotory. Pokud to zastupitelstvo schválí, mohla by nová pravidla platit za několik týdnů.

Po Brněnské přehradě dříve lodě se spalovacími motory jezdit nemohly. "Loni však ministerstvo dopravy zařadilo Brněnskou přehradu do skupin přehrad, kde je povoleno jezdit s loděmi se spalovacími motory o výkonu do deseti kilowatt. Bylo to tak v loňské sezoně a platí to i letos," uvedl Ander.

Město se sice snažilo u ministerstva vyjednat změnu, aby přehradu zařadilo zpět a lodě se spalovacími motory tam jezdit nemohly, ale neúspěšně. "Nesouhlasí s tím přitom město ani Jihomoravský kraj, ani Povodí Moravy. Proto jsme našli nový způsob, jak to regulovat," řekl Ander a dodal, že proti plavbě lodí se spalovacími motory jsou i obyvatelé, kteří na ministerstvo odeslali petici.

Rekreanti a plavci se obávají kolizí s loděmi, lidem z okolí zase podle Andera vadí hluk z motorů. Uvedl, že se nikdo nemusí bát, že chce město zakázat vyjížďky na lodích dopravního podniku. Těch by se zákaz nedotkl, protože mají elektromotory. Netýká se to ani větších lodí. "Lodě se silnějšími motory jsou regulované zákonem. Tam platí zákaz a jsou povolené pouze výjimky například pro záchranáře, policii a hasiče," uzavřel Ander.

Brněnská přehrada měla dříve problémy s kvalitou vody, ale po vyčištění před několika lety je navštěvovanou destinací. Přestože návštěvnost nikdo soustavně nesleduje, odhaduje se na desítky tisíc lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky přehrada, Brno, spalovací motor, Martin Ander, Brněnská přehrada, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce změnou vyhlášky regulovat lodní dopravu na přehradě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.