Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Termíny čištění ulic bude řidičům v Brně hlídat nová aplikace

Brněnské komunikace vytvořily mobilní aplikaci, která pomůže řidičům hlídat si termíny čištění ulic. Mohou si v ní nastavit upozornění pro konkrétní ulici či ulice.

Městská společnost si od toho slibuje lepší informovanost řidičů a méně odtažených aut, řekl na tiskové konferenci člen představenstva a místostarosta Žabovřesk Filip Leder (KDU-ČSL).

"Pořád máme problémy s občany, kteří tvrdí, že značky přehlédli, že byli na dovolené nebo že museli někam akutně odejít. Tato aplikace by měla problémy eliminovat," řekl Leder. Podle něj už budou majitelé aut tak informovaní, že by nutnost odtahu téměř neměla nastat. Aplikace je na čištění ulic upozorní třikrát, nejprve týden předem, potom den předem a ještě hodinu předem.

Zatím bude aplikace ve zkušebním provozu. "Do něj se zapojily Slatina, Žabovřesky a Bohunice. S plným provozem počítáme pro celé Brno od července," doplnil Leder.

Aplikace funguje pro operační systémy iOS a Android. "Snažili jsme se o jednoduchou grafiku. Z té bude patrné, v jaké fázi čištění je. Komunikace jsou barevně odlišené, zda už čištění proběhlo, probíhá, nebo je teprve naplánované," vysvětlil Leder.

Strážníci za rok v Brně nechají odtáhnout více než 5000 aut, nejde však výlučně o odtahy kvůli blokovému čištění, ale obecně při špatném parkování. Zatímco loni ale disponovaly Brněnské komunikace jen dvěma auty, letos jich mají k odtahům šest, proto se očekává, že odtažených aut bude více. Strážníci chtějí být na řidiče navíc přísnější. Odtažené vozy končí na odstavném parkovišti v ulici Porážka. Kromě pokuty do 2000 korun musí řidič zaplatit za odtah i 1800 korun a za každý den umístění auta na parkovišti brn120 korun.

Zdroj: ČTK
  

Štítky Brno, Filip Leder, Žabovřesky, KDU-ČSL, Android, Slatina, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Termíny čištění ulic bude řidičům v Brně hlídat nová aplikace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.