Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně na přehradě začala plavební sezona, na Kozí horce bude nové přístaviště

Dopravní podnik města Brna zahájil včera na Brněnské přehradě plavební sezonu. Podle mluvčí podniku Barbory Lukšové letos slaví lodní doprava v Brně 70 let. Ceny jízdenek se nemění. Novinkou letošního roku je bezbariérové přístaviště na Kozí horce, které stálo 2,4 milionu korun.

Zahajovací ceremoniál, na který se přišlo podívat zhruba 800 lidí, představil návštěvníkům všechny kapitány. Následovalo vytažení vlajky na výpravně lodní dopravy. Vše se uskutečnilo za doprovodu originální znělky

od skladatele Jaromíra Hniličky, kterou na trubku zahrál člen Filharmonie Brno. "Všichni příznivci lodní dopravy, kteří dorazili, byli pozvaní na úvodní krátkou plavbu. Takzvané defilé lodí bylo zdarma," uvedla Lukšová.

Podle ředitele brněnského dopravního podniku Miloše Havránka firma pro zájemce připravila také ukázku spuštění lodi na hladinu Brněnské přehrady.

Pravidelná plavba podle plavebního řádu je v plánu od 11:30. "Z přístaviště Bystrc následně budou lodě odplouvat každých 45 minut až do 17:30," dodala Lukšová.

V plavební sezóně zajišťuje podnik pravidelnou linkovou dopravu z městské části Brno-Bystrc do Veverské Bítýšky. Celková plavební dráha je dlouhá necelých 10 kilometrů a lodě ji ujedou za 70 minut. "Ceny pro letošní rok zůstávají stejné jako loni. Flotila, pro kterou je charakteristický elektrický pohon, se skládá z šesti lodí, a to Lipsko, Vídeň, Utrecht, Dallas, Stuttgart a jednopalubová loď Brno. V loňském roce svezly přes 210.000 návštěvníků. To je nejvíc za několik posledních let," dodala Lukšová.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, Kozí horka, Dopravní podnik města Brna, Brněnská přehrada, Jaromír Hnilička, Bystrc, Vídeň, Stuttgart, Dallas, Lipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně na přehradě začala plavební sezona, na Kozí horce bude nové přístaviště  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.