Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

RegioJet pro cestující mezi Brnem a Bohumínem připravuje moderní vozy. Ve špičce budou spoje posílené

RegioJet uveřejnil informace, že spoj mezi Bohumínem a Brnem se bude skládat z pěti moderních vozů, což ve veřejnosti vzbudilo otázku, jestli je počet dostačující. Dopravce však potvrdil, že ve špičce budou spoje posílené. Do vlaku bude možnost nástupu i bez místenky.

Jízdní řád bude jako doposud

Od prosince tohoto roku převezme spoj mezi Ostravskem a Brnem druhý největší český dopravce RegioJet. Denně nabídne celkem sedmnáct spojů v každém směru od páté ranní do deváté večerní. „Vlaky budou jezdit podle podobného jízdního řádu, jako mají dneska České dráhy. Detaily je možné vyčíst z návrhu jízdního řádu Správy železniční a dopravní cesty pro rok 2020,“ říká mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Objednatelem tohoto spoje je Ministerstvo dopravy, které určuje i jízdní řád. „Cesta bude trvat pravděpodobně stejně dlouho jako to bylo doposud s vlaky Českých drah,“ dodává Ondrůj.

Ve špičce budou spoje posílené

Celý vlak se bude skládat z pěti vozů. Jeden z těchto vozů bude vůz první třídy. Mezi veřejností tato informace vzbudila otázku, jestli je to dostačující ve špičce. Nejvíce zatížené jsou spoje v neděli, pondělí a čtvrtek, pátek, kdy studenti přijíždějí nebo odjíždějí z Brna. „Ve špičkách budou vlaky posíleny o další vozy druhé třídy, a to na kapacitu více než 600 míst k sezení. S tím samozřejmě počítáme jak my, tak ministerstvo dopravy coby objednatel,“ doplňuje Ondrůj.

Internet, kočárky i kola

Soupravy se budou skládat z velkoprostorových i oddílových uspořádání v kupé pro šest cestujících. Interiér momentálně prochází přestavbou. „Věřím, že servis bude kvalitnější díky novým vozům, které poskytnou větší komfort. Do Brna teď jezdí velmi staré soupravy, které v zimě neizolují. Nejsou tu zásuvky, natož wifi. Otázkou je, za jakou cenu bude jízdenky prodávat RegioJet oproti Českým drahám,“ vysvětluje pravidelná cestující na lince Marie Němcová.

Soupravy nabídnou kupé i toaletu pro cestující na invalidním vozíku, kuchyňku pro přípravu občerstvení a vozy budou vybaveny plošinou pro nástup vozíčkářů ve stanicích s normovanou výškou peronu 550 mm.

„V soupravách bude k dispozici zvláštní prostor pro přepravu dětských kočárků, 13 jízdních kol a kupé pro matky s dětmi.  Cestující budou mít k dispozici bezplatné připojení k internetu a zástrčky s 230 V,“ popisuje Ondrůj.


Plánovaný vzhled kupé na lince Brno - Bohumín. Autor: Regiojet

Do vlaku můžete nastoupit i bez místenky

Tento spoj je novým typem pro RegioJet, jelikož se jedná o rychlík. Poprvé bude možné si zakoupit do vlaku RegioJetu jízdenku bez místenky, nebo traťovou jízdenku pro pravidelné dojíždění do práce. Na této trase se budou akceptovat i jízdenky krajských systému. Jedná se o Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj, kterými vlak projíždí. Akceptují se i psí pasažéři.

„Ve vlacích není povinný místenkový režim, abychom vyhověli všem cestujícím. Někdo, kdo jede do práce z Vyškova do Brna, tak chce prostě jen přijít k vlaku, nastoupit a jet. Kdo chce místo, tak může postupovat jako vždy a koupit si jízdenku s místenkou,“ vysvětluje Ondrůj.

Prodej jízdenek se spustí po patnáctém listopadu tohoto roku a dopravce zprovozní internetové stránky, kde se cestující dozví více informací o provozu na této lince.

O tuto linku projevilo zájem více dopravců

Budoucnost této linky se řešila už v minulém roce, kdy o ni projevilo zájem několik dopravců. „O dopravu na lince R8 Brno – Bohumín projevili zájem ještě dopravci Leo Express a České dráhy. Nejvýhodnější nabídku pro stát ve výši 251 milionů korun ročně podal Leo Express, dopravce však nesplnil zadávací podmínky, proto byl ze soutěže vyřazen,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Linku tedy od prosince bude provozovat RegioJet, a to dalších osm let až do roku 2027.

Autoři | Foto RegioJet

Štítky Linka R8, Brno-Bohumín, vlaky, RegioJet, České dráhy, Brno, Bohumín, jízdní řád, Ministerstvo dopravy České republiky, LEO Express, Správa železniční dopravní cesty, okres Ostrava-město, Dan Ťok

RegioJet pro cestující mezi Brnem a Bohumínem připravuje moderní vozy. Ve špičce budou spoje posílené  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.