Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dosavadní „režijky“ v Jihomoravském kraji přestanou částečně platit. Kraj však nabízí vlastní za 480 korun

Mezi veřejností se rozproudila diskuze o budoucnosti režijních jízdenek, tzv. režijek. Tyto jízdenky od nového roku nebudou platit v osobních a spěšných vlacích v Jihomoravském kraji. Kraj nabízí vlastní režijní jízdenku za 480 korun.

Spousta změn, spousta otázek

Změny ve vlakové dopravě v Jihomoravském kraji (JMK) vyvolávají napříč veřejností spousty otázek. Dost diskutovaná je i otázka režijních jízdenek o kterých se nevědělo, jestli budou platit. „Konečný výčet vlaků, ve kterých budou nadále platné, lze specifikovat až po uzavření diskuse s Českými drahami a Ministerstvem dopravy, zjednodušeně však nebudou akceptované v osobních a spěšných vlacích,“ uvádí v nově vydaném dokumentu JMK.

Vedení Jihomoravského kraje tedy přišlo s vlastní režijní jízdenkou, která bude platit pouze v rámci kraje. „Jejich cena by měla být nižší, než je cena za celostátní režijní jízdenku Českých drah. Pro zaměstnance by měla být cena 480 Kč na rok, pro rodinné příslušníky 990 Kč na rok,“ uvádí se dále v dokumentu.

Režijka se nevztahuje na rychlíky a další vlaky Českých drah

Jihomoravský kraj nabídl vedení Českých drah (ČD) a Regiojetu možnost rozšíření platnosti režijních jízdenek i na rychlíky a další vlaky, aby zaměstnanci ČD získali možnost cestovat po kraji jakýmkoliv vlakem. Tuto nabídku ČD odmítly.

„Zaměstnanci ČD, včetně těch, kteří budou zajišťovat veřejnou dopravu na základě objednávky Jihomoravského kraje, mají nárok na naši režijní jízdenku. Ta je opravňuje cestovat drtivou většinou vlaků ČD na celém území republiky, tedy i dálkovými spoji, které projíždějí Jihomoravským krajem,“ říká mluvčí ČD Radek Joklík.

Dalším bodem počínaní JMK bylo rozšíření režijních jízdenek i na autobusy. „Bez toho, aby platily i v rychlících, však nemá tento krok smysl. Z hovorů s řadou zaměstnanců Českých drah vyplývá, že je pro ně mnohem důležitější se snadno dopravit s jednou jízdenkou do a ze zaměstnání v rámci kraje než získat celostátní jízdenku jen na vybrané vlaky,“ uvádí se v dokumentu.

Jak to bude se zaměstnanci Správy železniční dopravní cesty se zatím neví

S provozováním železniční dopravy jsou spojeny organizace jako Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a jiné. S těmito organizacemi JMK nemá žádné smluvní vazby a tak se nepředpokládá, že by kraj poskytl režijní jízdenky i těmto zaměstnancům. „Dosud měli zaměstnanci SŽDC nárok na režijní jízdné v síti národního dopravce. Případná náhrada jízdného pro zaměstnance SŽDC je nyní předmětem jednání s odbory,“ doplňuje mluvčí SŽDČ Marek Illiaš.

Změny chystané na příští rok

Změna platnosti režijních jízdenek zapadá do velkého procesu změny od počátku příštího roku, kdy část železniční dopravy bude pod správou JMK.  „Proces zakoupení jízdenky bude v zásadě stejný jako nyní. Vždy budete odbaveni jednou jízdenkou. Pro vnitro krajské cesty v osobních a spěšných vlacích pouze v tarifu Jihomoravského kraje, v ostatních případech pak podle tarifu ČR,“ říká mluvčí JMK Monika Brindzáková.

Pokud tedy budete cestovat v rámci kraje, tak budete muset využít aplikace Posedion a ne aplikace Můj vlak jako doteď.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky vlaky, režijní jízdenka, režijka, České dráhy, JMK, Jihomoravský kraj, Správa železniční dopravní cesty, Ministerstvo dopravy České republiky, RegioJet, Česko

Dosavadní „režijky“ v Jihomoravském kraji přestanou částečně platit. Kraj však nabízí vlastní za 480 korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.