Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na jižní Moravě částečně přestanou platit jízdenky Českých drah

Od ledna roku 2020 v Jihomoravském kraji (JMK) částečně přestanou platit jízdenky Českých drah (ČD). Pokud budete chtít cestovat v rámci kraje, tak nebudete kupovat jízdenku přes aplikaci ČD, ale přes aplikaci Poseidon zřizovanou JMK.

Změna se netýká rychlíků

Změna zasáhne pouze osobní a spěšné vlaky v rámci JMK. „Proces zakoupení jízdenky bude v zásadě stejný jako nyní. Vždy budete odbaveni jednou jízdenkou. Pro vnitro krajské cesty v osobních a spěšných vlacích pouze v tarifu Jihomoravského kraje, v ostatních případech pak podle tarifu ČR,“ říká mluvčí JMK Monika Brindzáková.

V praxi to tedy bude vypadat tak, že pokud budete chtít z Brna jet do Pardubic, tak využijete aplikaci ČD, zatímco když budete chtít jet do Břeclavi, tak využijete aplikaci Posedion využívanou v JMK cestujícími už několik let.

„Na e-shopu ČD a v aplikaci Můj vlak si cestující koupí všechny naše jízdní doklady s výjimkou jízdenek na vnitro krajské cesty osobními a spěšnými vlaky, které si objednává kraj. V takovém případě si musí zákazník koupit integrované jízdné Jihomoravského kraje. Na našem e-shopu a v aplikaci Můj vlak zákazník najde informace o spojích, ale nekoupí si jízdenky na vnitro krajské cesty,“ doplňuje mluvčí ČD Vanda Rajnochová.  

V jihomoravském kraji přestane platit InKarta

S novým systémem nebude možné využívat výhody ČD, což jsou převážně režijní jízdenky a InKarty. „V případě, že cestující nebude nadále kvůli změně pravidel z rozhodnutí kraje využívat In Kartu a na ní nahrané aplikace, nevyužitou část mu vrátíme,“ dodává Rajnochová.

Za změnami stojí postupný přechod z netto smluv na brutto smlouvy. U netto smluv nese veškerá rizika dopravce, což jsou České dráhy. V Jihomoravském kraji se přešlo na brutto smlouvu. „V takzvaných brutto krajích nenese riziko výše vybraných tržeb od cestujících dopravce, ale kraj. Ten pak stanoví i tarifní politiku, pravidla odbavení a tak dále. To je případ Jihomoravského, Olomouckého, Ústeckého, Libereckého kraje. Ve Zlínském a Plzeňském se pravidla ještě projednávají,“ vysvětluje Rajnochová.

Jedna jízdenka, všichni dopravci

Velkou a očekávanou změnou je v příštím roce tzv. One-ticket. V podstatě je to řešení pro obtížné nakupování jízdenek v rámci různých dopravců. Tato jízdenka platí napříč všemi dopravci bez omezení přestupů.

Od prosince roku 2020 přijdou v platnost národní tarify. „Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona, podle něhož budou všechny subjekty nuceny akceptovat alespoň jednotný tarif zaváděný státem k prosinci 2020. Tento zákon je dosud v legislativním procesu, ještě jej musí schválit Senát a podepsat pan prezident. Ministerstvo dopravy předpokládá spuštění pilotního provozu již v první půlce příštího roku, zapojení regionálních vlaků bude záviset na ochotě předmětných dopravců i krajů, protože jak již bylo uvedeno, zákonná povinnost nastane až od prosince 2020,“ říká mluvčí Ministestva dopravy František Jemelka.

 

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky České dráhy, Jihomoravský kraj, Poseidon, změna, Česko, Brno, František Jemelka, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Pardubice, Ministerstvo dopravy České republiky, Břeclav

Na jižní Moravě částečně přestanou platit jízdenky Českých drah  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.