Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Žádná dálnice. Desítky let plánovaná R43 bude nakonec silnicí I. třídy

Jihomoravský kraj bude moct připravovat komunikaci 43, která má spojit dálnici D1 u Brna s D35 u Moravské Třebové, jako silnici první třídy s více pruhy, ne jako dálnici. Vláda minulý týden umožnila ministerstvu pro místní rozvoj aktualizovat Politiku územního rozvoje ČR a změnit v ní kategorii této komunikace z někdejší rychlostní silnice na silnici první třídy místo dříve uvažované dálnice. Podle mluvčí ministerstva dopravy Lenky Rezkové umožní tato změna zajistit lepší obsluhu území než klasická dálnice.

Odpůrci nesouhlasí, bojí se tranzitní dopravy přes Brno

S tím nesouhlasí odpůrci vedení této silnice přes Brno ve stopě před druhou světovou válkou plánované tzv. Hitlerovy dálnice. Podle nich Jihomoravskému kraji umožní snazší prosazení čtyřpruhového průtahu se silnou tranzitní dopravou přes město, než kdyby se jednalo o dálnici, napsal Petr Firbas. Ten dlouhodobě sjednocuje odpůrce trasování této silnice, která má vést přes městské části Bosnohy, Bystrc a Kníničky, a naopak prosazuje vedení Boskovickou brázdou západně od Brna.

Tisíce lidí podepsaly petici proti záměru vést R43 přes 'Hitlerovu' dálnici v Brně

Proti návrhu aktualizace zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje se svým podpisem vyslovily tisíce lidí. Archy s připomínkami a podpisy doručili jejich zástupci do podatelny krajského úřadu. Nelíbí se jim umístění čtyřpruhové silnice či...

Kraj prosazuje variantu přes Brno

Kraj dlouhodobě prosazuje variantu vedenou přes Brno a jako výhodnější mu vyšla i v loňské studii, podle níž chystá aktualizaci zásad územního rozvoje. Ta má zakotvit trasu v plánovacích dokumentech, aby bylo možné stavbu připravovat. Kraj předpokládá, že by aktualizace měla být hotová do konce příštího roku.

„Studie ukázala, že lze do území umístit dálnici i silnici první třídy. Potřebovali jsme to promítnout do aktualizace zásad, ale Politika územního rozvoje umožňovala pouze dálnici, proto jsme potřebovali tuto změnu," uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Silnice první třídy je v mnoha ohledech praktičtější, tvrdí ministerstvo

Podle Rezkové umožní silnice první třídy lépe obsloužit území díky kratší vzdálenosti křižovatek a vytvořit vhodnější podmínky pro projednání stavby v procesu EIA, v územním i stavebním řízení.

Úsek kolem Brna je v přípravě stavby silnice 43 nejkomplikovanější. Ředitelství silnic a dálnic zatím nechce hovořit o jakýchkoliv termínech možného zahájení stavby.

Autoři | Foto Česká televize

Štítky silnice I/43, dálnice, Svitavy, Svitávka, řsd, stavba, hitlerova dálnice, silnice, Brno, Jihomoravský kraj, Ministerstvo dopravy České republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko, Moravská Třebová, Dálnice D1, Adolf Hitler

Žádná dálnice. Desítky let plánovaná R43 bude nakonec silnicí I. třídy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.