Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj chce získat 341 milionů na stavbu obchvatu Čebína

Bezmála 15 tisíc aut, z toho více než 600 nákladních aut a kamionů. Takové množství vozů projede denně Čebínem na Brněnsku. Jihomoravský kraj chce dopravní situaci v obci zlepšit a vyvést velkou část hustého provozu mimo zástavbu. Na stavbu obchvatu s odhadovanými náklady 560 milionů korun proto bude žádat o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) i státního rozpočtu, a to v celkové výši přes 341 milionů korun.

218 milionů z rozpočtu kraje, zbytek dotace

Obchvat by podle náměstka hejtmana Romana Hanáka (ČSSD) výrazně zvýšil komfort obyvatel Čebína a přispěl k bezpečnosti provozu v obci. Proto chceme na jeho stavbu získat dotace z peněz, které jsou vyhrazeny na rekonstrukce silnic v rámci Brněnské metropolitní oblasti. Kraj je připraven projekt spolufinancovat přibližně 218 miliony korun z vlastního rozpočtu. Realizace však závisí na tom, zda se nám podaří stavbu do IROP úspěšně registrovat,“ uvedl Hanák.

Hotovo by mohlo být v roce 2023

Projekt je naplánovaný na čtyři roky. Zahájení stavby kraj předpokládá v roce 2020, hotovo by potom mohlo být v roce 2023. Celková délka přeložky komunikace je bezmála pět kilometrů, z toho je téměř 4,5 kilometru zcela nové silnice a přes půl kilometru rekonstrukcí. Projekt počítá se stavbou okružní křižovatky, čtyř mostů a pěti protihlukových stěn,“ uzavřel Hanák.

Foto Balon.cz | Zdroj s použitím TZ

Štítky Čebín, obchvat, Jihomoravský kraj, dotace, Roman Hanák, Brněnsko, projekt, ČSSD

Kraj chce získat 341 milionů na stavbu obchvatu Čebína  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.