Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Brně se přes noc objevily obrysy mrtvých lidí a pomníček. Kampaň #nepozornostzabiji chce varovat nepozorné chodce

Na několika místech v Brně a dalších městech v České republice se v noci na dnešek objevily obrysy postav a speciální pomníček. Kampaň má varovat chodce, kteří svojí nepozorností často způsobenou používáním mobilních telefonů způsobují dopravní nehody. Těch smrtelných bylo jen v loňském roce 113.

Na chodníku u hlavního nádraží, na ulici Benešova a dvou dalších místech v Brně jsou od rána k vidění obrysy mrtvých lidí ležících na zemi a jeden speciální pomníček doplněný hashtagem #113. Ten symbolizuje loňský počet usmrcených chodců při dopravních nehodách v Česku.

Kritická místa nehod bývají často na hlavních křižovatkách uvnitř velkých měst. Pomníky a obrysy jsou v Brně tedy nainstalovány u nejnebezpečnějších křižovatek, kde existuje největší riziko dopravní nehody při přecházení silnice. Konkrétně se jedná právě o prostor před hlavním nádražím, Malinovského náměstí a Koliště, ulice Lidická a prostranství před Lužáneckým parkem.

Zdroj fotografie: nepozornostzabiji.cz

Loni hráli hlavní roli nepozorní řidiči. Čtyři z pěti Čechů donutila kampaň změnit chování za volantem

Akce je součástí kampaně České asociace pojišťoven #nepozornostzabiji, jejíž první fáze věnující se nepozorným řidičům proběhla v minulém roce. Cílem aktuální kampaně je upozornit na rizika manipulace s mobilním telefonem ve chvílích, kdy je člověk účastníkem provozu na pozemních komunikacích. „Chodci se velmi často dívají do mobilů a nevěnují pozornost okolí. Na frekventovaných křižovatkách to může mít fatální následky. Nemusí vždy jít o nepozornost řidičů,“ uvádí webové stránky nepozornostzabiji.cz, na kterých naleznete více informací.

V loňském roce jsme se s kampaní Nepozornost zabíjí soustředili zejména na problematiku telefonování za volantem. Ovšem i nepozorní chodci, kteří se v blízkosti vozovky věnují spíše mobilnímu telefonu než sledování provozu, výrazně zvyšují riziko nehody,“ vysvětlil Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven. Podle něj z výzkumů vyplývá, že se k takovému chování přiznávají dvě třetiny chodců ve věku 18 až 44 let. U dětí a mladistvých může být číslo patrně ještě vyšší. „I letos budou hrát v naší komunikační kampani klíčovou roli emoce. Aktivity jsme ale posunuli více do ulic a do online prostředí,“ dodal Matoušek.

Zdroj infografiky: Česká asociace pojišťoven

Policisté loni vyšetřovali dopravní nehodu v průměru každých pět minut. Stalo se jich nejvíce za posledních deset let

Na fiktivní mrtvoly mohou lidé narazit v sedmi krajských městech – v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Liberci, Olomouci a v Hradci Králové. „Jen v těchto sedmi městech došlo za posledních šest let k celkem 7421 nehodám s účastí chodce. Lokality, kde jsou polepy a pomníky instalovány, vybírala Česká asociace pojišťoven spolu s policií na základě statistik nehodovosti a zároveň tak, aby neohrozila plynulost provozu.“ Přiblížila Petra Filsaková z agentury, která se kampani věnuje. Mezi lety 2013 až 2018 se stalo pouze v Brně 1261 srážek s chodcem, přes dvanáct set lidí bylo zraněno a 24 nehod bylo s následkem smrti.

„Kampaň Nepozornost zabíjí vnímám jako účinnou především proto, že je zaměřená na emoce a bezpečnost našich nejbližších, proto věřím, že i upozornění na konkrétní místa smrtelných dopravních nehod a nalepené obrysy postav na vytipovaných místech přivedou k zamyšlení nad vlastní zranitelností každého z nás,“ uvádí republiková koordinátorka prevence Zuzana Pidrmanová z Policejního prezidia České republiky.

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky nepozornostzabiji, kampaň, obrysy těl, nehody, chodec, dopravní nehoda, Brno, smrt, pomník, mobilní telefon, nepozornost, Česko, Česká asociace pojišťoven, havárie, Jan Matoušek, Benešov, Policejní prezidium České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se přes noc objevily obrysy mrtvých lidí a pomníček. Kampaň #nepozornostzabiji chce varovat nepozorné chodce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.