Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Oslavy 150 let brněnské MHD odstartuje jízda ulicemi města v historické koňce

V Brně vyvrcholí ve druhé polovině srpna oslavy 150. výročí brněnské městské hromadné dopravy. V sobotu vyjede koňská tramvaj, přesně 150 let a na minutu přesně od první jízdy koňky. Součástí programu bude i odhalení označníku.

Historie brněnské MHD se začala psát 17. srpna 1869 přesně v 19 hodin. Právě k tomuto výročí pojede historická tramvaj zvaná koňka. I trasa bude stejná jako před 150 lety.

Koňka vyjede z Moravského náměstí, tehdejšího Kiosku č. 5, poté se tramvaj vydá do Králova Pole k Semillasu, kde i kdysi byla konečná. „Stát přesně po 150 letech a místě, kde se začala psát historie městské hromadné dopravy v Brně je pro mě obrovská čest. Velký kus práce, kterou odvedli naši předchůdci, je pro nás závazkem provozovat dopravu v Brně, ale i na území dnešní České republiky,“ řekl generální ředitěl Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Zdroj:DPMB

Brňané mají podíl na výrobě označníku

 Součástí oslav bude i odhalení památníku ve formě zastávkového označníku. Ten bude stát na Moravském náměstí, byť ne u Muzejky odkud první tramvaj vyjížděla. „Ceremoniál na Moravském náměstí bude trvat jen patnáct minut, výluka není nutná. Zdržené tramvaje nahradí autobusy,“ uvedl provozní ředitel dopravce Jan Seitl.

O výrobu historického označníku se zasloužili sami Brňané a další milovníci dopravy z různých koutů republiky i světa. Označník byl totiž pořízen z peněz, které se vybrali v dražbě Zlatá tramvaj KT8, částka přesahovala 80 tisíc korun. „Patroni sedaček jsou na akci pozváni a podnik pro ně Zlatou tramvaj vypraví, aby mohli na svá sedala usednout a v tento výroční okamžik se společně svézt,“ dodala mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

Oslavuje se dvojnásob

Oslavy brněnské MHD v sobě nesou i oslavu celo republikovou. Brno bylo totiž první město s kolejovou dopravou na území dnešní České republiky. Například provoz koňky v Praze začal o celých šest let později. „Velký kus práce, kterou odvedli naši předchůdci, je pro nás závazkem provozovat dopravu v Brně, ale i na území dnešní České republiky. Zároveň je toto jubileum novým startem a osobně jsem zvědavý, kde budou mí nástupci a město Brno za dalších padesát, sto let,“ uvedl Havránek.

Od soboty 17. srpna bude také možné získat kuličku s logem 150 let MHD. Jedná se o limitovanou edici a budou padat z orloje na náměstí Svobody od soboty do 31. srpna, kdy vyvrcholí oslavy na Streetparty 150. „Pro ty, co nestihnou kuličku na náměstí bude pár desítek přichystaných k zakoupení přímo v Informačním stánku DPMB na Streetparty 150,“ popisuje Tomaštíková. Velkolepé oslavy výročí MHD pak vyvrcholí na zmiňované Streetparty, která se uskuteční na Lidické ulici. Akce bude mít bohatý program.

 

Autoři | Foto

Štítky MHD, 150 let, koněspřežná tramvaj, kulička, oslavy, označník, Brno, městská hromadná doprava, slavnost, Dopravní podnik města Brna, doprava, Česko, Moravské náměstí, Královo Pole, Praha

Oslavy 150 let brněnské MHD odstartuje jízda ulicemi města v historické koňce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.