Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přesně před sedmdesáti lety začaly v Brně jezdit trolejbusy

Snahy zavést v moravské metropoli trolejbusy se objevily již ve 30. letech minulého století, nakonec si na ně ale obyvatelé Brna museli počkat až do 30. července 1949. První linka vedla od hlavního nádraží do Slatiny a ještě do konce prvního roku provozu pak přibyly další dvě trasy, postupně prodloužené. To bylo ale na dlouhou dobu vše a v 60. letech se dokonce uvažovalo o tom, že elektrickou trakci na brněnských silnicích nahradí tehdy preferované autobusy.

Když v roce 1968 jedna z linek skončila, zdálo se, že v Brně mají trolejbusy na kahánku - ve stejné době například pomalu končily v Praze. Už v následující dekádě ale přišlo oživení, a to jak díky výstavbě nových sídlišť na okrajích města, tak kvůli světové energetické krizi.

A tak se z malé sítě během několika let stal jeden z největších trolejbusových provozů v tehdejším Československu. Dnes vede ulicemi Brna přes 50 kilometrů tratí trolejového vedení, na kterých jezdí 13 linek.

Brněnský dopravní podnik nedávno rozšířil sbírku historických vozidel o trolejbus 9Tr. Tento typ ve městě jezdil od 60. do 90. let. Konkrétně jde o vůz, které kdysi v Brně jezdil a poté ho dopravní podnik prodal ukrajinskému Rovnu, odkud se letos v květnu vrátil zpět. V Brně jezdilo svého času 121 trolejbusů daného typu.

Autoři | Foto dopravni.net

Štítky trolejbus, historie, Brno, dpmb, Slatina, Dopravní podnik města Brna, Praha, Československo

Přesně před sedmdesáti lety začaly v Brně jezdit trolejbusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.