Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno chce vybudovat dvě nové cyklostezky za 22 milionů. Jedna povede pod Stránskou skálou, druhá podél Vídeňské

Dvě nové cyklostezky by měly vyrůst v Brně. První povede podél Vídeňské ulice, druhá propojí městské části Slatina a Líšeň. Dohromady by měly podle odhadů stát přibližně 22 milionů korun. Termín dokončení ještě město ale nezná.

Brněnští radní minulý týden schválili investiční plány na výstavbu dvou nových cyklostezek. První z nich povede podél ulice Vídeňské, v úseku mezi tramvajovým mostem trati Renneská a křižovatkou s ulicí Jihlavská. Umístěna by měla být vedle současného chodníku za tramvajovým kolejištěm. Cyklostezka bude široká dva a půl metru a napomůže zvýšení bezpečnosti cyklistů i chodců. „V současné době totiž cyklisti využívají chodník, kde je riziko střetu s pěšími. Pro cyklisty je pak rizikovým místem přejezd přes vídeňskou u mostu Renneská,“ vysvětlila důvody výstavby stezky Anna Dudková z Magistrátu města Brna. Cyklostezka by měla vyjít na přibližně čtyři miliony korun.

„Po Vídeňské jezdím v létě na kole do práce a myslím, že výstavba trasy pro cyklisty je tady opravdu nutná. Ulice je hodně frekventovaná jak na silnici, tak i na chodníku, a není to úplně bezpečné,“ řekl Erik Machač. Výstavba cyklostezky je součástí technické a koncepční studie, která řeší celý prostor a uspořádání Vídeňské.

„V rámci studie se řeší i cyklodoprava v dalším úseku mezi ulicí Poříčí a tramvajovým mostem Renneská. Tam ale počítáme s řešením na úrovni uličního profilu, které vznikne při plánované rekonstrukci celé ulice,“ vysvětlil radní pro dopravu Petr Kratochvíl. 

Cyklostezka od Stránské skály propojí hned několik destinací

Druhá cyklostezka povede od Stránské skály do Líšně k proluce mezi rodinnými domy na Holzově ulici. „Stezka je reakcí na dlouhodobě chybějící přímé pěší a cyklo propojení této části města s centrem,“ uvedla Dudková. Kromě toho pak zajistí také komfortnější propojení Líšně a Slatiny a zlepší zpřístupnění jedné z přírodních dominant města – Stránské skály, která byla v roce 1978 vyhlášena národní přírodní památkou.

Město odhaduje náklady na výstavbu cyklostezky ve výši 18 milionů korun. Je navíc možné, že by se mohla v budoucnu propojit i s další plánovanou cyklistickou trasou, která povede od Pozořic. „Jak jsme říkali od začátku, snažíme se cyklistickou dopravu ve městě podporovat a budovat infrastrukturu tak, aby se její podíl mohl zvyšovat. Především na zastavěných plochách města to ale není nic snadného,“ řekl Petr Kratochvíl. „Jsem proto rád, že v těchto dvou lokalitách se nám daří přiblížit se našim záměrům. Přinese to zvýšení bezpečnosti cyklistů i chodců a umožní to další zpřístupnění opomíjených území,“ dodal.

Obě trasy jsou nyní ve fázi schváleného investičního záměru, totiž na úplném počátku. Termín dokončení je tedy prozatím neznámý.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cyklostezka, Stránská skála, Líšeň, Slatina, Vídeňská, cyklista, Brno, skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce vybudovat dvě nové cyklostezky za 22 milionů. Jedna povede pod Stránskou skálou, druhá podél Vídeňské  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.