Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rezidentní parkování bude od konce září levnější a přinese nová pravidla

Radní Brna dnes schválili nové ceny rezidentního parkování. Od konce září ušetří rezidenti i abonenti. Návštěvníci si budou nově moct pořídit týdenní, měsíční, či roční předplatné. Společně s novým ceníkem začnou platit i nová pravidla rezidentního parkování.

V září to bude rok, co Brno zavedlo systém rezidentního parkování. Současné ceny parkovacích oprávnění pro rezidenty jsou 600 korun za první auto, patnáct tisíc za druhé, třetí a každé další auto pak ročně stojí rezidenta třicet tisíc korun. Brňané od září ale zaparkují levněji a dostanou volné parkovací hodiny. „Cena je podle mě férová, mít v centru dvě auta je šílenost. A je samozřejmé, že jsou nutné regulace, protože aut míň nebude. Musí ale vzniknout podzemní garáže, protože rezidentní parkování je pouze takové polovičaté řešení,“  řekl Filip Urban, majitel parkovacího oprávnění v modré zóně.

Od konce září zaplatí rezidenti s trvalým bydlištěm v místě méně. Ročně dvě stě korun za první auto, osm tisíc za druhé, a třetí a ostatní vozidla vyjdou na dvanáct tisíc. „Rezidentní parkování je za mě skvělý krok, od zavedení se mi parkuje mnohem líp. Dřív bylo parkování blízko domu bojový sport na minimálně patnáct minut. Od zavedení modrých zón zaparkuju bez problémů skoro hned, takže mi dvě stovky za to pohodlí opravdu nevadí,“ chválí zavedení obyvatel centra města Vojtěch Kába.

Mimo slevu budou mít rezidenti k dispozici i volné parkovací hodiny. V zónách A a B se jedná o dvě stě hodin, v zóně C o sto. V rámci všech tří zón se pak bude dát dokoupit ještě dalších sto volných hodin. „Tyto volné hodiny mohou rezidenti využít pro parkování svých návštěv, babiček na hlídání, řemeslníků a podobně,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Abonenti se sídlem nebo provozovnou v zóně dají za první oprávnění na rok čtyři tisíce, za každé další pak osmnáct tisíc korun. V obou případech se pro ně cena za roční parkování od 30. září sníží o dva tisíce.

Jednodušší systém a sjednocení cen

Brněnské rezidentní parkování bude nově rozděleno na tři zóny. Historické jádro města bude pokrývat zóna A, zóna B pak širší centrum. Do zóny B spadají například ulice Hrnčířská, Šumavská, Pionýrská, Cejl, Úzká, Poříčí, Úvoz, Veveří a Mendlovo náměstí. Třetí zóna C pokryje některé problematické lokality jednotlivých městských částí, které o tento systém projeví zájem. Další oblasti by měly být podle radních vyřešeny do 18. listopadu.

Výhodněji budou parkovat i návštěvníci

Kromě snížení cen pro rezidenty a abonenty chystá město také dlouhodobé návštěvnické předplatné v zelené zóně B. Toto předplatné si řidiči pořídí buďto na týden za čtyři sta korun, na měsíc za 1200, nebo na rok za dvanáct tisíc korun. V této zóně pak budou moct parkovat od 6 do 17 hodin. „Pokud návštěvník dojíždí do oblasti pravidelně, může s oprávněním ušetřit. Zároveň se po sedmnácté hodině místa uvolní, což umožňuje rezidentům pohodlnější parkování po návratu ze zaměstnání,“ vysvětlil Kratochvíl.

Výhodnější parkování než doposud bude na podzim čekat v zónách A i na návštěvníky bez předplatného. Místo toho, aby za první půlhodinu stání zaplatili 40 korun, jak tomu bylo doposud, bude prvních 30 minut zdarma. V zónách B a C bude první hodina zdarma a za každou další řidiči nezaplatí víc než 30 korun. „Je dobře, že bude prvních třicet minut pro návštěvníky neplacených. Rezidentní parkování je pro nás, co nebydlíme v centru, velkým omezením, takže je podle mě fér za něj, aspoň na tu půlhodinu, neplatit,“ řekla řidička Kristýna Zoufalá.

Město chystá vlastní informační video

V souvislosti s aktualizací systému rezidentního parkování město plánuje rozsáhlou informační kampaň, ve které představí například klasické letáky, billboardy a tramvajové potisky s webovými stránkami, na kterých zájemci naleznou více informací. Podle Kratochvíla nebude chybět ani mobilní aplikace a speciální video spot o tom, jak se v které zóně chovat.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky rezidentní parkování, Brno, rezidenti, abonenti, návštěvníci, parkování, Filip Urban

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rezidentní parkování bude od konce září levnější a přinese nová pravidla  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.