Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ke Kampusu se od roku 2022 svezeme šalinou. Trať začnou stavět v polovině příštího roku

K Bohunickému kampusu už Brňané nebudou muset složitě přestupovat. Od konce roku 2022 už se cestující svezou tramvají. Téměř o kilometr se tak prodlouží trasa linky číslo 8.

Na bezmála 1,5 miliardy korun bez DPH vyjde město Brno spolu s Dopravním podnikem města Brna plánované prodloužení tramvajové tratě k Univerzitnímu kampusu Bohunice. Radní včera vybrali zhotovitele, staly se jimi společně firmy FIRESTA-Fišer, a. s., a Metrostav, a. s. Ty se kvůli zájmu o zakázku sloučily ve společnost Tramvajová trať kampus – Firesta + Metrostav.

Do Kampusu už i tramvají

Autobusovou dopravu, která doposud převážela cestující k Bohunickému Kampusu, již brzy posílí tramvaje. Výstavba jednoho ze strategických projektů města potrvá 41 měsíců a nabídková cena činí 1 496 844 925,- Kč bez DPH. Spoluinvestorem stavby bude Dopravní podnik města Brna. Na výstavbu poputuje i více než miliardová dotace z Operačního programu doprava 2014–2020.

 

„Velmi mě těší, že realizace tak významného a dlouho připravovaného projektu pokročila zase o něco blíže k dokončení. Prodloužení tratě přinese úlevu celé lokalitě, která se rychle rozvíjí, a především umožní pohodlnější cestování pro mnohem větší počet uživatelů městské hromadné dopravy,“ uvedla primátorka města Markéta Vaňková.

Na tramvajové trati vznikne i tunel  

Linka tramvaje číslo 8 by se podle projektu měla prodloužit o necelý kilometr. Nová trať se odpojí na uzlu Osová. Odtud budou moci cestující přesedat na další linky tramvaje i trolejbusů. Na trati pak vzniknou dvě nové zastávky a také tunel, který bude dlouhý přes šest set metrů a povede devět metrů pod povrchem.

„Pro Brno a jeho další rozvoj je skvělá zpráva, že se nám daří realizovat infrastrukturní stavby, jako je právě tramvajová trať do kampusu. Nabídky na provedení stavby jsme získali od dvou subjektů. Kritériem hodnocení přitom nebyla jen nabídková cena, ale i doba realizace stavby,“ přiblížil radní pro oblast investic David Grund.

Autoři | Foto Brno.cz

Štítky kampus, Brno, tramvaj, osmička, tramvajová dráha, Metrostav, Dopravní podnik města Brna, projekt, Univerzitní kampus Brno-Bohunice, Markéta Vaňková

Ke Kampusu se od roku 2022 svezeme šalinou. Trať začnou stavět v polovině příštího roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.