Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno letos žádné velké kroky na pomoc cyklistům nechystá. Budou se malovat pruhy a instalovat cedule

Brno se letos chystá v budování infrastruktury pro cyklistickou dopravu dohánět drobnější resty z let minulých a bude pouze malovat cyklopruhy a instalovat směrové tabule. S důležitějšími stavbami se letos nepočítá a připravují se až na další léta, vyplývá z informací, které ČTK poskytla Anna Dudková z tiskového oddělení magistrátu. Zda se městu podaří vyčerpat deset milionů korun, neodpověděla. Jde o minimální investiční částku, kterou si vedení města pro každý rok vytyčilo v koaliční smlouvě.

Podle Michala Šindeláře ze spolku Brno na kole město dlouhodobě dává peníze především na investice, které zásadně bezpečnost lidí na kole nezvýší. „Dokud vedení města nevytvoří a nezaplatí silný tým věnující se rozvoji cyklodopravy, tak budeme každý rok místo kvalitní infrastruktury zajišťující lidem bezpečnost na cestách z okraje do centra města sklízet navigační cedulky, sem tam cyklopřejezd a pár set metrů cyklopruhu na okraji Brna," řekl ČTK Šindelář.

Brno chce dotáhnout tři projekty z minulých let

Dudková zmínila tři stavby, na něž se již několik let čeká a které se zahájení dočkají nejdříve příští rok. Téměř deset let se řeší podjezd na cyklostezce podél Svitavy pod čtyřproudovou Hladíkovou ulicí. „Nyní se pracuje na projektové přípravě a je dokončená projektová dokumentace pro územní rozhodnutí," uvedla Dudková. Získání stavebního povolení se očekává příští rok v březnu a poté by se mohlo začít stavět.

Připravuje se také úsek podél Svitavy mezi Kaštanovou a Černovickou. Je hotová dokumentace pro územní rozhodnutí a připravuje se dokumentace pro stavební povolení. Letos by měl vzniknout cyklopřejezd přes Černovickou společně s přechodem pro chodce. S protipovodňovými opatřeními se chystá také stavba cyklostezky na pravém břehu Svratky mezi Sokolovou a Vomáčkovou. „Zdvojuje existující stezku na opačném břehu a má volnočasový charakter," řekl Šindelář.

Doplnění cedulí a malování pruhů

Letos se budou pouze doplňovat do ulic cedule nebo malovat cyklopruhy na existující silnice. Jde o pruhy v Hostislavově kolem Kamech a dále ve Vejrostově a Odbojářské. Směrové tabule se budou montovat v ulicích Potoční, Dufkovo nábřeží a Rakovecká. Záměr je instalovat tabule také v Maloměřicích.

„Směrové tabule jsou fajn. Brno v tomto dohání vlak, který mu ujel před deseti lety. V řadě měst jsou standardem," řekl Šindelář. Zákaz vjezdu má přestat platit pro cyklisty v ulicích Palcary, kudy už dávno vede cyklostezka, a Chaloupky. Na rozdíl od minulých let se město nechystá zprůjezdnit další jednosměrky pro cyklisty v obou směrech.

Autoři | Foto ilustrační foto, rekola

Štítky cyklisté, cyklodoprava, vedení, cyklopruhy, projekty, brno na kole, Brno, cyklista, cyklostezka, Svitavy

Brno letos žádné velké kroky na pomoc cyklistům nechystá. Budou se malovat pruhy a instalovat cedule  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.