Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnský dopravní podnik zvýšil kapacitu některých tramvajových linek

Brněnský dopravní podnik zvýšil kapacitu tramvají na některých linkách při zachování současného intervalu spojů. Po ukončení výluky na lince 4 má totiž k dispozici obousměrné vozy s 230 místy, protože se na linku 4 mohly vrátit vozy se 150 místy, které zde stačí, řekla uvedla mluvčí podniku Hana Tomaštíková. Postupně dopravní podnik usiluje o zvýšení kapacity tramvají na nejvytíženějších linkách, především na lince 12.

Obousměrné vozy musely na lince 4 jezdit déle než rok, protože kvůli výluce byla na Úvoze konečná, jež použití jiných než obousměrných vozů neumožňuje. „S ukončením výluky došlo ke změně výpravy vozidel i na několika dalších linkách, například 5, 6 a 12," uvedla Tomaštíková.

Jde o vytížené linky, na části spojů přitom dosud jezdily vozy zhruba pro 150 lidí. Vyšší kapacita znamená větší komfort i proto, že lidé se nemusejí ve voze tísnit.

Dopravní podnik se snaží zvyšovat kapacitu vozů dlouhodobě. „Právě na lince 4 jezdily ještě před deseti lety sólo tramvaje T3, na lince 12 na některých spojích tramvaje K2. Do budoucna předpokládáme, že bychom nasadili stejně jako na linku 1 i na linku 12 vysokokapacitní soupravy," řekla Tomaštíková.

Na lince 1 jezdí spojené vozy Vario LF a Vario LF2 a nabízí 276 míst, zatímco klasická souprava dvou vozů T3 jen 220. Vozy se střední kapacitou, mezi něž patří K2 či Anitra, mají zhruba 150 míst.

Vozidla dopravního podniku převezou denně v průměru milion lidí, přičemž tramvaje mají ze tří druhů dopravy největší podíl.

Autoři

Štítky Dopravní podnik města Brna, dopravní společnost

Brněnský dopravní podnik zvýšil kapacitu některých tramvajových linek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.