Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odboráři se shodli s dopravním podnikem na růstu platů. Mzdy se budou zvyšovat o pět procent

Platy v brněnském dopravním podniku letos pravděpodobně porostou přibližně o pět procent. Vedení firmy v pondělí podepsalo s odboráři dodatek ke kolektivní smlouvě, který prodlužuje její platnost o měsíc do konce května. Do té doby by se měli definitivně dohodnout na znění nové smlouvy, o níž jednají od začátku roku. Znovu se strany sejdou 17. května.

Pět procent by byl kompromis mezi posledními návrhy. Odboráři požadovali šest procent, podnik navrhoval čtyři procenta. Pro příští rok chtěli odboráři čtyři procenta plus inflaci. Loňská průměrná hrubá mzda řidičů činila včetně všech bonusů 34.600 korun. V podniku pracuje zhruba 2700 lidí, řidičů je 1400.

Zaměstnancům přidá dopravní podnik i na stravenkách

V předchozích jednáních už strany našly shodu v otázce stravného. Každý zaměstnanec by měl mít nárok na stravenku v hodnotě 80 korun za odpracovanou směnu od začátku příštího roku. Nyní mají řidiči stravenku za 50 korun za dvě směny a ostatní mohou čerpat příspěvek na stravování v jídelnách dopravního podniku.

Pravděpodobné se také jeví, že strany se dohodly na tom, že smlouva by měla být dvouletá. „V takovém případě bychom deklarovali, že o výši mezd během druhého roku trvání se bude jednat a nestanovovali bychom nyní jejich růst. Nicméně ve hře je i jednoletá smlouva. Obě strany v podstatě nemají problém ani s jednou variantou, bude záležet na domluvě," řekl předseda odborářů Libor Weinstein

I přesto, že jednání trvají poměrně dlouho, odboráři situaci nijak nevyhrotili a panuje oboustranná snaha se domluvit.

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda

Štítky dpmb, platy, růst, odboráři, jednání, zvýšení, dopravní společnost, Dopravní podnik města Brna, stravenky

Odboráři se shodli s dopravním podnikem na růstu platů. Mzdy se budou zvyšovat o pět procent  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.