Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Alkohol u cyklistů policie netoleruje. Bruslaři jsou na tom podle zákona jinak

Cyklostezky v Brně a okolí jsou v posledních dnech nacpané k prasknutí. Lidé vyjíždějí na kolech, kolečkových bruslích či koloběžkách, kde si dají jedno nebo dvě piva na osvěžení a vyrazí zpět. Kolaři si bohužel musí dopřát pivo nealkoholické, jak je to ale u bruslařů?

Stejně jako u řidičů aut či motorek, tak i u cyklistů je tolerance alkoholu nulová. „U cyklistů se požití alkoholu řeší v přestupkovém řízení, ve správním řízení hrozí cyklistovi pokuta ve výši 20 až 50 tisíc korun, vysvětlila policejní mluvčí Lenka Krausová. O řidičák ale cyklista přijít nemůže. 

Bruslař jako chodec

Kromě cyklistů ale potkáme na stezkách také bruslaře nebo v poslední době oblíbené koloběžky. Zatímco u kolařů mají téměř všichni jasno, s alkoholem na kolečkových bruslích a koloběžkách už si lidé jistí nejsou. „To je stejné pravidlo, jako když pojedu na kole, ne? Podle mě teda pít nesmím,“ je přesvědčená Petra Krejcová. Miroslav Cejn je ale jiného názoru. „Proč bych nemohl pít? Nejedu po silnici a brusle snad ani nejsou považovány za dopravní prostředek, ne?“ říká.

Zákon ale mluví jasně. „Bruslař se z pohledu zákona považuje za chodce, pokud pod vlivem alkoholu způsobí škodu na majetku či újmu na zdraví, v tomto případě je pak postihován, a to buď v přestupkovém, nebo trestním řízení, záleží na tom, čeho se konkrétně dopustil,“ uvedla Krausová. Jízda na koloběžce je podle ní naopak posuzována stejně, jako jízda na kole.

V případě, že si tedy na kolečkových bruslích dáte pár piv, nehrozí vám sice žádný trest, musíte si ale dát pozor, abyste nikoho nezranili. „Jízdu na bruslích, na kole či koloběžce pod vlivem alkoholu z hlediska bezpečnosti své a ostatních, rozhodně nedoporučujeme, a to bez ohledu na to, zda člověku pokuta hrozí, či ne,“ apeluje policejní mluvčí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cyklista, bruslař, alkohol, policie, pivo, kolečkové brusle, Brno, Lenka Koloušková

Alkohol u cyklistů policie netoleruje. Bruslaři jsou na tom podle zákona jinak  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.