Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnský dopravní podnik zvýšil objem dat na jednoho cestujícího na 100 MB

Po dvou měsících zkušebního provozu volně přístupné wifi sítě ve vozech brněnské MHD přistoupil dopravní podnik ke zvýšení objemu dat, která si může každý uživatel stáhnout. Místo 4MB to nyní je 100 MB. Podle generálního ředitele firmy Miloše Havránka je nynější množství pro uživatele vyhovující a komfortní. 

Kritiku, kterou si podnik vysloužil počátečním nízkým objemem dat, zhodnotil tak, že šlo o chybu v komunikaci. „Naším původním cílem nebylo poskytnout cestujícím wifi jako volnou síť, ale spíš jako další možnost komunikace s námi a další kanál pro získávání aktuálních dopravních informací," řekl Havránek. Prohlížení webů však nijak omezeno není.

Wifi síť je podle něj bonus pro cestující, který bylo možné vytvořit díky zavedení nového řídicího a informačního systému. Je digitální a je jím vybaven dispečink a všechna vozidla MHD. Zatím je stále ve zkušebním provozu.

I proto se může stát, že wifi síť přestane fungovat. Jelikož my to zjistíme až po příjezdu vozidla do vozovny, mohou nám cestující psát během dne na e-mailovou adresu wifi@dpmb.cz, abychom mohli problém odstranit dříve," řekl Havránek.

Dopravní podnik v Brně poskytuje wifi síť ve všech vozech, což jiná města nedělají. V Brně je celkem 720 vozů MHD. Ročně provoz sítě stojí dopravní podnik 2,3 milionu korun. „Zájem zatím roste a uvidíme, jak se tato služba bude vyvíjet dál," řekl Havránek.

Poukázal na to, že České dráhy zvažují omezení množství stažených dat ve vlacích kvůli tomu, že operátoři začnou účtovat právě podle něj. Dosud platily paušálně bez ohledu na množství dat.

Autoři | Foto ilustrační foto, Jan Luxík

Štítky dopravní podnik, dpmb, wifi, připojení, objem dat, Dopravní podnik města Brna, Wi-Fi, městská hromadná doprava, Brno, České dráhy

Brněnský dopravní podnik zvýšil objem dat na jednoho cestujícího na 100 MB  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.