Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od pondělí má být rezidentní parkování v Brně plně funkční, řidičům začnou chodit pokuty

Od spuštění rezidentního parkování v září minulého roku nemohlo Brno vybírat od řidičů, kteří neoprávněně parkovali v modrých zónách, pokuty. To se změní od pondělí 1. dubna. Vedení města se podařilo s firmou, která zajišťuje software a jeho fungování, odstranit největší chyby. Bude tak možné do parkovacího automatu zadat registrační značku auta a data z kontrolního auta, které projíždí ulicemi, bude možné použít k pokutování řidičů, kteří auto odstaví neoprávněně.

První pokuty začnou chodit za týden až dva

Dosud systém nefungoval tak, jak by měl a nebylo možné řidiče pokutovat na základě dat. Mohli to udělat jen strážníci. Tento týden se podle harmonogramu testoval nový program v parkovacích automatech přímo v terénu. „Stále ladíme drobnosti a není dokončené testování. Dokud nebude dokončeno komplexní testování celého systému, je předčasné dělat závěry. Zatím však předpokládáme, že se spuštění podaří v pondělí," uvedla Anna Dudková z tiskového oddělení magistrátu. První pokuty by měly být vyhodnocené zhruba za sedm až deset dní od spuštění.

Rezidentní parkování zatím funguje v historickém centru a také v několika desítkách ulic především severně od historického centra.

Kamery už se postupně instalují

Předchozí koalice pod vedením ANO, která systém loni spouštěla, také plánovala, že vjezd do historického centra budou hlídat kamery, což se však nestalo. „Nyní je vysoutěžený dodavatel, postupně se instalují a testují," řekla Dudková. Dosud tak musejí vjezdy namátkově kontrolovat strážníci.

Změny opět od září

Vedení města chystá od 1. září úpravy systému tak, aby byl uživatelsky komfortnější. Řidič bude moct parkovné zaplatit nejen pomocí automatů, ale i pomocí mobilní aplikace či SMS zprávy. Brno má být rozčleněné na tři zóny s odlišnými režimy parkování pro nerezidenty a má být vůči nim vstřícnější. Zlevní též poplatky za rezidentní oprávnění.

Foto Varvara Šatunova | Zdroj s využitím ČTK

Štítky rezidentní parkování, Brno, kamery, pokuty, duben, zavedení, parkování, historické jádro města

Od pondělí má být rezidentní parkování v Brně plně funkční, řidičům začnou chodit pokuty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.