Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté varují cyklisty: za alkohol při jízdě hrozí vysoké pokuty

S nadcházejícím jarem na silnice opět vyráží více a více cyklistů. Policisté však varují všechny, kteří chtějí sezónu zahájit bujaře, že alkohol nepatří ani za řídítka. Opilým cyklistům hrozí vysoké pokuty.

A nejen pokuty. Jen tento týden řešili policisté na jižní Moravě několik případů, kdy se opilý cyklista vyboural a zranil. V úterý se například  vydal alkoholem vydatně posilněný cyklista na frekventovanou silnici, která vede z Hodonína na Břeclav. Ztratil přitom rovnováhu a vyboural se. Policistům pak nadýchal 1,75 promile.

Obdobně skončil i další muž, který boural v pondělí v noci mezi obcemi Velké Němčice a Křepice. U toho policisté dokonce naměřili přes 2 promile.

„Zákon jasně stanovuje, že cyklista je řidičem nemotorového vozidla –​ a jako takovému mu vyplývají určité povinnosti. Jednou z nich je právě ta, že nesmí požít alkohol či návykovou látku bezprostředně před jízdou, během jízdy anebo sednout na kolo v době, kdy ještě může být pod jejím vlivem," uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Pokud cyklista nadýchá, skončí u správního řízení. „Vystřízlivělý cyklista se pak nestačí divit, že mu hrozí vysoká pokuta. Zkrátka a jasně – alkohol nepatří nejen za volant, ale nepatří ani za řídítka," uzavřela mluvčí.

Foto ilustrační foto, Ivo Spisar

Štítky cyklista, alkohol, Jihomoravský kraj, Břeclav, Hodonín, Velké Němčice, Křepice

Policisté varují cyklisty: za alkohol při jízdě hrozí vysoké pokuty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.