Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brno chce v Líšni ulehčit dopravě propojením Novolíšeňské a Trrnkovy

Brno chce v městské části Líšeň propojit ulice Novolíšeňská a Trnkova novou čtyřproudovou komunikací, která by odlehčila dopravě. Odhadované náklady jsou 130 milionů korun, řekl novinářům náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Komunikace nedaleko firmy Zetor má být dlouhá pár stovek metrů. Jejím cílem je zamezit dopravním zácpám ve špičce, které vznikají kvůli zúžení pruhů a chybějícím semaforům.

Radní Brna schválili projektový záměr na vybudování komunikace a s ní související křižovatky. Projekt bude stát kolem 10 milionů korun, stavba se pak odhaduje na dalších 130 milionů. Současná situace je taková, že se čtyřproudová komunikace v Drčkově ulici zužuje v Trnkově ulici na dva pruhy. Proto tam vznikají kolony. Poté se navíc auta dostávají k úseku s esíčkem u firmy Zetor a prodejny Lidl ke křižovatce, kde musejí složitě do kopce najíždět na další čtyřproudovou komunikaci v Novolíšeňské ulici.

Hladík řekl, že se Trnkova rozšíří na čtyřpruh, ale před esíčkem u Zetoru uhne u retenční nádrže na nově zamýšlenou čtyřpruhovou komunikaci, která ji spojí s Novolíšeňskou ulicí. Tím pádem auta nebudou muset vjíždět do dvou pruhů a vyhnou se esíčku, takže se zamezí kolonám. Součástí nové komunikace bude i světelná křižovatka, která by měla provoz zlepšit.

Hladík vidí problém i v tom, že se nyní auta chtějí vyhnout zácpám v Trnkově ulici, a proto odbočují z Drčkovy ulice na Holzovu a jezdí přes starou Líšeň, která má být ale klidnou lokalitou. „Jsou tam pak dopravní zácpy, přitom tam chodí spousta dětí po přechodech pro chodce. Řidiči jsou nervózní a předjíždějí autobusy, které tam s dětmi u škol zastavují," dodal Hladík.

Zlepšení průjezdu oblastí je dobré i kvůli tomu, že má být u Zetoru parkoviště park and ride (P+R). Jeho účelem je, aby řidiči odstavili auto na okraji města a do centra se dostali pomocí MHD. Cílem je zamezit vjezdu velkého počtu aut do centra města.

Autoři | Foto Google Maps

Štítky Trnkova, Novolíšeňská, silnice, rozšíření, Zetor, Brno, Líšeň, Petr Hladík, KDU-ČSL, Lidl

Brno chce v Líšni ulehčit dopravě propojením Novolíšeňské a Trrnkovy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.