Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strojvůdci by měli mít stejný bodový systém jako řidiči aut, prohlásil po srážce vlaků v Brně Ťok

Na hlavním nádraží v Brně se v úterý ráno srazily dva osobní vlaky. Záchranáři v souvislosti s nehodou ošetřili 23 lidí. Škoda dosáhla téměř půl milionu korun. Počet mimořádných událostí na železnici letos strmě roste. České dráhy proto svolaly mimořádné jednání. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) by chtěl pro strojvedoucí zavést bodový systém podobně jako pro řidiče.

Vlaky se na brněnském hlavním nádraží srazily po 8:00. Osobní vlak z Brna do Březové nad Svitavou projel návěst zakazující jízdu a srazil se s přijíždějícím osobním vlakem z Letovic, popsal nehodu mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Doplnil, že pravděpodobnou příčinou byla lidská chyba.

Ze sražených souprav muselo být evakuováno kolem 250 lidí. Záchranáři v souvislosti s nehodou ošetřili 23 lidí. Šlo především o odřeniny, zhmožděniny, vykloubení i podezření na zlomeniny. Do nemocnice bylo převezeno 15 zraněných. Policie nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení, alkohol byl u strojvůdců vyloučen. Škoda dosáhla téměř půl milionu korun.

Počet nehod na železnicích letos strmě vzrostl

Počet mimořádných událostí na železnici letos strmě roste. Inspektoři za první dva měsíce roku řešili přes 220 incidentů, meziročně zhruba o 26 procent víc. Mírně naopak klesl počet usmrcených a zraněných.

O haváriích na železnici bude dnes mimořádně jednat vedení Českých drah. Podnik chce analyzovat kontroly strojvedoucích a zváží nová bezpečnostní opatření. Dráhy také chtějí prosadit kontroly, zda strojvůdci ve volném čase místo odpočinku nejezdí u konkurence, což vede k jejich přetěžování.

Strojvůdci jako brigádníci

Zejména menší dopravci zaměstnávají například jako brigádníky strojvůdce, kteří současně jezdí u jiné železniční společnosti. Dodržování stanovených limitů jízdy strojvůdců i jejich odpočinku by mohl ověřovat nový kontrolní systém, zavést by jej měla novela zákona o drahách.

Bodový systém jako u aut, navrhuje Ťok

Ministr Ťok oznámil, že by chtěl pro strojvedoucí zavést bodový systém podobně jako pro řidiče. Dodal, že je potřeba evidovat kartu strojvedoucího, jež by byla k dispozici elektronicky a vedl by ji Drážní úřad. „Není to otázka, že bychom chtěli nějakým způsobem trestat. Je to spíš motivační záležitost," uvedl ministr.

O situaci na železnici s Ťokem mluvil premiér Andrej Babiš. Podle premiéra je nejprve nutné příčiny nehod vyšetřit. „České dráhy určitě vyvodí nějaké opatření, aby se to neopakovalo," řekl Babiš.

Jsme daleko za pokrokem, říkají Piráti

Podle poslance Pirátů Ondřeje Polanského je hlavní příčinou mimořádných událostí na železnici především zpoždění při při zavádění moderního zabezpečovacího zařízení. Systém ETCS, který umožňuje převzít kontrolu nad řízením vlaku například výpravčím, zatím v Česku nefunguje.

Připraven je zatím pouze na koridoru mezi Kolínem a Břeclaví, spuštěn ovšem bude až po dokončení testů dopravci. Další úseky se připravují, uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Autoři | Foto Karel Komínek

Štítky bodový systém, strojvedoucí, vlaky, ťok, babiš, Dan Ťok, Brno, havárie, železnice, České dráhy, ANO 2011, Andrej Babiš, Česká pirátská strana, Drážní inspekce

Strojvůdci by měli mít stejný bodový systém jako řidiči aut, prohlásil po srážce vlaků v Brně Ťok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.