Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Software rezidentního parkování zkolaboval. Automatická kontrola parkovacího oprávnění se odsouvá

V Brně se posouvá zahájení automatické kontroly rezidentního parkování pomocí automobilů s kamerami. Měla sice začít v pátek, ale zkolabovala část softwaru, uvedl radní zodpovědný za dopravu Petr Kratochvíl (ODS). Podle něj město situaci řeší s dodavatelskou firmou, s jejímiž zástupci se Kratochvíl sejde v pondělí. Termín spuštění ale zatím nechce odhadovat. Dodržování pravidel podle něj kontroluje městská policie.

Rezidentní parkování začalo v Brně platit ještě za minulé koalice vedené hnutím ANO loni v září pro historické jádro, kam smí vjet jen rezidenti s trvalým bydlištěm a abonenti, kteří tam mají provozovnu. Ostatní mohou za poplatek zaparkovat na okraji historického jádra. V listopadu se přidaly další ulice.

Kamerový systém stále není

Už v minulosti měl vjezd do historického jádra kontrolovat kamerový systém, který ale zatím není. Nedaří se spustit ani kontrolu pomocí aut s kamerami, které snímají značky zaparkovaných vozidel. Data by se pak měla dostat k městské policii. Začátek kontrol pomocí těchto aut se přitom plánoval na pátek. „Když jsme ale začali zkoušet tu před-ostrou fázi, zkolabovala nám část softwaru. Proto jsem vše raději zastavil, protože nemám rád, když jsou spuštěné věci, které mají závady," uvedl Kratochvíl.

Nefunguje sběr dat kamerami

Podle něj tedy nefunguje automatický sběr dat z aut s kamerami. Město o tom jedná s dodavatelskou firmou. „V pondělí bych měl mít vyjádření, kdy to odstraní. Budeme spolu jednat. Chtěl bych to co nejdříve. Rezidentní parkování ale funguje dál," dodal Kratochvíl.

Strážníci jsou připraveni

Na spuštění systému čeká i městská policie. „Máme vyčleněných šest strážníků, kteří byli opětovně proškolení a mají potřebné certifikáty pro přístup do systému. Jsme připraveni se do něj kdykoliv přihlásit a poté, co obdržíme první data z automatizovaného kamerového systému, strážníci začnou kontrolovat, zda je podezření z přestupku opodstatněné. Zatím jsme žádná data neobdrželi," řekla mluvčí městské policie Tereza Kadrnožková.

Zároveň koalice vedená ODS pracuje na nové podobě rezidentního parkování, kterou chce představit v brzké době tak, aby mohla v létě fungovat. Cílem rezidentního parkování je zajistit dostatek parkovacích míst pro lidi trvalým bydlištěm v místě.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky rezidentní parkování, Brno, posun, kamerový systém, parkování, videokamera, obecní policie, ODS, ANO 2011

Software rezidentního parkování zkolaboval. Automatická kontrola parkovacího oprávnění se odsouvá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.