Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajští radní vypíšou příští týden tendr na leteckou linku do Mnichova

Krajští radní nejspíše začátkem příštího týdne vypíšou nový tendr na provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Ta náhle skončila v sobotu 16. února, když britská letecká společnost Flybmi oznámila krach a zrušila všechny letecké linky.

Usnést se na ukončení smlouvy a vyhlásit výběrové  řízení na nobého provozovatele linky Brno – Mnichov by měli krajští radní na svém jednání 25. února 2019.

Zájem dopravců tu je, prohlásil hejtman

Potom začne běžet lhůta šedesáti dnů na možnost přihlášení leteckých dopravců. „Určitý zájem leteckých společností jsem již zaznamenal, takže jsem v tomto lehkým optimistou. Když půjde vše dobře a přihlásí se dopravce splňující podmínky, tak od září by se mohlo v této lince pokračovat opět v závazku veřejné služby," uvedl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Kraj dal loni na linku 22 milionů korun, podle Šimka bude po firmě požadovat zpět maximálně dva miliony korun.

Letiště Brno po zrušení spojení s Mnichovem posyktuje pravidelné linky už jen do Londýna a Milána. Od dubna se však začne z Brna pravidelně létat i do Berlína.

Linka Brno-Mnichov začala létat v roce 2015, během několika let se počty spojů se rozšířily na dva denně v každém směru od pondělí do pátku, v neděli jeden pár spojů.

Spoj do Mnichova využívalo zhruba 2200 lidí měsíčně. Za rok 2018 Jihomoravský kraj zaplatil za provozování linky Brno-Mnichov-Brno letecké společnosti BMI regional necelých 22 milionů korun.

NAPSALI JSME: Pravidelná letecká linka Brno - Mnichov končí. Dopravce zkrachoval 

Linka do Mnichova létala každý den mimo soboty. Jednosměrná letenka začínala na 2 tisících. Let trval zhruba hodinu.

 

Foto Brno Airport // FB | Zdroj s použitím TZ

Štítky letecká linka, Mnichov, dopravce, krach, uzavření, tendr, Brno, letecká společnost, Bohumil Šimek, Jihomoravský kraj, Letiště Brno-Tuřany, Londýn, Berlín, Milán

Krajští radní vypíšou příští týden tendr na leteckou linku do Mnichova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.