Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pravidelná letecká linka Brno - Mnichov končí. Dopravce zkrachoval

Jedna z mála pravidelných linek brněnského letiště končí. Britský dopravce Flybmi zajišťující linku mezi Brnem a Mnichovem zkrachoval. Dopravce tak s okamžitou platností zrušil všechny lety. Společnost to v tiskové zprávě oznámila v sobotu večer.

Na vině je i Brexit

Podle tiskového prohlášení společnost British Midland Regional, která pod Flybmi provozovala lety ve střední a východní Evropě, nedokázala dále čelit nejistotě, jakou vytvořil Brexit. Za ukončením linek je také podle prohlášení stále se zvyšující cena paliv.

Letiště Brno po zrušení spojení s Mnichovem posyktuje pravidelné linky už jen do Londýna a Milána. Od dubna se však začne z Brna pravidelně létat i do Berlína.

Cestující peníze dostanou zpět

Společnost cestujícím, kteří mají již zakoupené letenky na zrušené lety, peníze vrátí.

„V tuto chvíli čekáme na oficiální vyjádření dopravce a následně budeme o situaci jednat s majitelem letiště, tedy zástupci Jihomoravského kraje a také města Brna," uvedla tisková mluvčí brněnského letiště Kateřina Píchalová.

Linku chceme zachovat, prohlásil hejtman

„Informace o zrušení linky nás zaskočila. Již v lednu jsme poslali BMI dopis s dotazem, jestli chystaný Brexit bude mít nějaký vliv na jejich závazek veřejné služby, ve kterém pro Jihomoravský kraj zajišťuje linky Brno-Mnichov-Brno. Dříve než odpověď přišla z médií zpráva o zrušení všech linek a o krachu společnosti," prohlásil jihomoravský hejtman Bobumil Šimek.

Podle Šimka teď kraj začne hledat nového dopravce. „Pro kraj to teď zejména znamená vybrat ve veřejné soutěži jinou společnost, která bude v letech do Mnichova pokračovat opět v závazku veřejné služby. Do té doby bude, bohužel, Brno bez leteckého spojení do Mnichova, ale doufáme, že se nám podaří tuto linku opět obnovit. Na jednání o dalších pravidelných linkách z Brna tato skutečnost nebude mít žádný vliv,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Linka do Mnichova létala každý den mimo soboty. Jednosměrná letenka začínala na 2 tisících. Let trval zhruba hodinu.

 

 

Foto ilustrační foto, Aeroworld

Štítky letecká linka, Mnichov, dopravce, krach, uzavření, Brno, Letiště Brno-Tuřany, brexit, Bohumil Šimek, Jihomoravský kraj, Londýn, Berlín, Milán, Střední a východní Evropa

Pravidelná letecká linka Brno - Mnichov končí. Dopravce zkrachoval  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.