Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Internet ve vozech MHD slouží hlavně ke zjišťování dopravních informací, reaguje DPMB na kritiku

Minulý týden spustil brněnský dopravní podnik jako vůbec první podnik MHD v republice možnost bezplatného Wi-Fi připojení ve všech svých vozech. Po vlně pozitivních reakcí na novinku v brněnské dopravě se začaly také hojně objevovat posměšky a kritika na datový limit připojení, který činí 4Mb na uživatele. Podle tiskové mluvčí Dopravního podniku Hany Tomaštíkové je však datový limit nutný, zatím se však jedná o testovací provoz.

Hlavní myšlenkou bezplatného připojení k internetu není podle DPMB poskytování neomezeného přístupu k internetu. „Naším cílem je cestujícím v co největší míře zpřístupnit informace týkající se dopravy. Wi-fi připojení je jednou z dalších možností, jak dát cestujícím možnost zjišťovat během jízdy situaci v dopravě, vyhledávat spojení a podobně, a to bez nutnosti mít vlastní datový tarif," uvedla Tomaštíková.

ČTĚTE TAKÉ: Dopravní podnik začíná postupně zavádět wi-fi zdarma do každého vozu 

Opětovné připojení je možné

Datový limit na jednoho uživatele je podle Tomaštíkové nutný. „Pokud by byla služba se stávajícím objemem dat na vozidlo a měsíc neomezená, mohlo by dojít k situaci, že jeden cestující vyčerpá objem dat určený na celý měsíc pro všechny cestující," prohlásila mluvčí.

Pokud cestující limit na jedno připojení vyčerpá, může se navíc odpojit a znovu připojit. „Cílem bezplatného připojení pro cestující není stahování filmů nebo sledování fotbalových přenosů online," dodala. 

Wi-Fi připojení s názvem DPMBfree umožní cestujícímu čerpání 4 MB na jedno připojení v maximální době 20 minut. Rychlost připojení je pro cestujícího stanovena na 256 kbps. Každý vůz má datový limit 30 GB na měsíc. Připojit se najednou může až 50 lidí.
 

Testovací provoz

Jak však mluvčí podotýká, současný provoz je zatím pouze testovací. „Chceme sledovat zájem o službu a čerpání dat a po dvou měsících můžeme nastavení změnit, to ukáží až výsledky testování," upřesnila Tomaštíková. 

Přechod na nový řídící systém

Zařízení doplňkové služby šlo ruku v ruce s přechodem na nový řídící systém celého dopravního podniku. „Díky přechodu na nový řídící systém se nám naskytla možnost ekonomicky výhodně rozšířit služby o internet pro cestující," vysvětlila mluvčí. Dopravní podnik tak nemusel hradit Wi-Fi routery a jejich instalaci. Za internetové připojení ve stovkách vozů platí dohromady 2,3 miliony korun ročně.

Foto pixabay.com

Štítky wifi připojení, mhd, šaliny, autobusy, trolejbusy, dpmb, data, limity, Dopravní podnik města Brna, Internet, Wi-Fi, doprava

Internet ve vozech MHD slouží hlavně ke zjišťování dopravních informací, reaguje DPMB na kritiku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.